Lukuaika 2 min Julkaistu 09.02.2020
Toimiva hallitus on yrityksen paras henkivakuutus
“Kaiken takana on nainen”, lauletaan eräässä iskelmäbiisissä. Mutta jokaisen hyvin johdetun ja menestyvän yrityksen taustalla on kuitenkin lähestulkoon aina toimiva ja kunnollinen hallitus. Yrityksen kasvaessa kasvaa myös tarve osaamiselle, jota yrityksen perustajajäsenillä ei välttämättä omasta takaa ole. Tämän tarpeen voi täyttää muodostamalla ulkopuolisista jäsenistä koostuvan aktiivisen hallituksen.
Yrityksen alkutaipaleella liiketoiminnan käynnistämisen vauhti vie usein mennessään. Suurin osa ajasta menee operatiivisen liiketoiminnan pyörittämiseen, ja meno on kuin ravihevosella konsanaan laput silmillä. Kasvuyrityksille on yleensä selvää, että ulkopuolista apua tarvitaan esimerkiksi laki- tai markkinointiasioissa. Sen sijaan usein jää huomaamatta, että yritysten ylimmälle johdolle arvokkainta olisi jo tässä vaiheessa saada ajatuksiaan haastamaan ulkopuolisia osaajia ja ”kyseenalaistajia”. Sellaisia, joilla on kokemusta ja näkemystä, ja jotka tunnistavat kasvun kynnykset jo kaukaa ja osaavat kannustaa johtoa puskemaan haasteissa eteenpäin. Mitä aikaisemmassa vaiheessa perustaja ymmärtää kasvun tuovan mukanaan yllätyksiä, joihin on parempi valmistautua ja hakea apua ajoissa, sitä vakaampi on yrityksen kasvupolku. Suositeltavaa onkin, pelkän lakisääteisen velvoitteen täyttävän hallituksen sijaan, rakentaa toimiva ja aktiivinen hallitus, johon haetaan ulkopuolisia jäseniä osaamista ja perspektiiviä tuomaan.
Erityisesti startup- ja kasvuyrityksissä saattaa samoilla henkilöillä olla yhtäaikaisesti monta roolia. He ovat mukana operatiivisessa tekemisessä, istuvat hallituksessa ja ovat samalla omistajia. Tällöin syntyy tilanne, että henkilö on samaan aikaan oman itsensä esimies ja alainen – ei kaikkein optimaalisin asetelma. Hallituksen tullessa mukaan kuvioihin toimitusjohtajalta vapautuu aikaa operatiiviseen tekemiseen hallituksen ottaessa harteilleen vastuuta strategisista asioista. Toimitusjohtajan on tällöin oltava luonnollisesti valmis luopumaan osasta valtaansa, keskityttävä pääosin operatiivisten asioiden läpivientiin ja annettava hallituksen kantaa strategista taakkaa. Näin hallitus tuo yritykselle lisäarvoa usealla tavalla; vapauttamalla toimivan johdon aikaa operatiivisten asioiden eteenpäinviemiseen, haastamalla toimivaa johtoa positiivisella tavalla ja tuomalla strategiselle tasolle omaa kokemustaan ja näkemystään. Jo yksi ulkopuolinen hallituksen jäsen tuo yritykselle ja yrittäjälle merkittävää lisäarvoa.
Hallituksen tarkoitus on lisäarvon tuottaminen
Hallituksen keskeisimpiä tehtäviä on tukea toimitusjohtajaa päätöksissä, haastaa toimivaa johtoa ja olla rakentava sekä tarvittaessa myös kriittinen. Hallituksen avulla voidaan välttää virheitä ja havaita uusia mahdollisuuksia. Hallitus myös usein lisää reagointinopeutta, koska yritykselle uudet tilanteet on aiemmin jo koettu. Hallituksen myötävaikutuksella pystytään tarvittaessa myös tekemään radikaalejakin ratkaisuja, joihin toimitusjohtajan mandaatti ei riitä, kuten täyskäännös strategiassa.
Hallituksen puheenjohtajan valintaan kannattaa käyttää tovi jos toinenkin. Paras valinta puheenjohtajaksi on henkilö, jolla ei ole intressejä yritystä kohtaan esimerkiksi omistamisen kautta. Tämänkaltaisen ulkopuolisen puheenjohtajan kanssa toimitusjohtajan on hedelmällisintä sparrata myös vaikeita asioita ja ratkoa niitä ilman intressiristiriitoja.
Toimitusjohtajan paras sparrauskaveri
Hallitustyöskentely turvaa yrityksen kasvua ja kehittymistä
Miten EMU voi auttaa?
Lue lisää blogeja
Juttele asiantuntijalle
Fredrik Widenas
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Pyydä tarjous
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.