ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

Hallitus nostaa yleisen arvonlisäverokannan 24 %:sta 25,5 %:in. Tämä artikkeli auttaa sinua ymmärtämään, mitä ALV-muutos tarkoittaa ja miten siihen kannattaa valmistautua.

alv muutos

Tavoitteena on kerätä lisää verotuloja valtiolle. Edellisen kerran yleistä verokantaa korotettiin vuoden 2013 alussa 23 %:sta 24 %:in.

Hallitus pohtii yleisen verokannan muutoksen ohella myös muita veromuutoksia, jotka astuvat todennäköisesti voimaan 1.1.2025. Muutoksen kohteena ovat:

  • 10 % → 14 % (palvelut- ja tuotteet, poikkeuksena sanoma- ja aikakauslehdet)
  • 24 % → 14 % (inkontinenssisuojat, kuukautissuojat ja lasten vaipat)
  • 14 % → 25,5 % (makeiset ja suklaat)

Monissa tapauksissa nykyistä verokantaa tullaan soveltamaan pitkään uuden verokannan ohessa.
Esimerkki: Asiakkaasi on ostanut osamaksulla tuotteen ja pilkkonut kuukausimaksut 12 kuukauden ajanjaksolle ennen uuden verokannan voimaanastumista, eli ennen 1.9.2024. Tällöin käytetään laskutuksessa vanhaa 24%-verokantaa koko osamaksun ajan. 

Yritysten ja tilitoimistojen pitää valmistautua tulkitsemaan tilanteita ja tehdä perusteltuja päätöksiä, milloin mitäkin verokantaa sovelletaan vaihtuvissa tilanteissa. Edellisten verokantamuutosten perusteella voidaan olettaa, ettei Verohallinto tule aggressiivisesti puuttumaan käytäntöihin, jos kyseessä oleva asia on ollut tulkinnallinen ja verovelvollinen on pyrkinyt toimimaan oikein. Silti riskienhallintaa on tehtävä, sillä väärän verokannan jälkiverotusriski jää myyjälle ja tulee äkkiä kalliiksi yritykselle. Miten siis toimia?

Miksi verokantaa korotetaan?

ALV-muutos soveltaa pääosin suoriteperustetta. Tämä tarkoittaa sitä, että olennaista on tavaran/palvelun toimituspäivämäärä ja mahdollinen ennakkomaksun suoritusajankohta. Ajallinen kohdistaminen perustuu siis ennen kaikkea näihin päiviin ja määrittää, mitä ALV-% käytetään. Näin ollen esimerkiksi sopimuksen päivämäärä, tilausajankohta, tilausvahvistus tai laskun päivämäärä eivät ole ohjaavia tekijöitä.

Miten valmistautua ALV-muutokseen? Mitä on ajallinen kohdistaminen?

Tavaran/palveluiden myynti

Lain mukaan (AVL 135 a §) myynnistä suoritettava vero kohdistetaan sille verokaudelle eli sille kalenterikuukaudelle, jonka aikana veron suorittamisvelvollisuus on syntynyt. Lain mukaan (AVL 15 §) veron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun 

  • myyty tavara on toimitettu tai palvelu suoritettu, 
  • vastike tai sen osa on kertynyt ennen tavaran toimitusta tai palvelun suoritusta, 
  • suoraan hintaan liittyvä tuki tai avustus on saatu tai 
  • tavara tai palvelu on otettu omaan käyttöön.

Esimerkki: Jos tavara on toimitettu 1.9.2024 tai sen jälkeen, sovelletaan uutta verokantaa. Jos tavarasta on lähetetty ennakkolasku ja se on maksettu ennen 1.9.2024, sovelletaan kuitenkin vanhaa verokantaa.

 

Tavaran/palveluiden osto

Lain mukaan (AVL 141 §) mukaan ostot kohdistetaan sille kuukaudelle, jonka aikana

  • ostettu tavara tai palvelu on vastaanotettu 
  • ostohinta tai sen osa on maksettu ennen tavaran tai palvelun vastaanottamista tai
  • tavara tai palvelu on otettu vähennykseen oikeuttavaan käyttöön.

Tavarantoimitus

Tavarantoimituksen luovutusajankohta perustuu myyjän ja ostajan väliseen sopimukseen. Tavaran kuljetusvastuulla voi olla ratkaiseva merkitys, kumpi ALV-verokanta ratkaistaan eli noutaako asiakas tavaran esimerkiksi suoraan myymälästä vai onko myyjälle tavaran postitus-/kuljetusvastuu. Pitkäkestoisissa tavarantoimituksissa (esimerkiksi, jos jokin kone myydään asennettuna) tavara katsotaan luovutetuksi, kun ostaja on hyväksynyt tavaran vastaanotetuksi. 

Oman erityistilanteensa luovat ennakkomaksut. Ennakkkomaksuissa arvonlisävero on kohdistettava maksun vastaanottamisen perusteella. Esimerkki: Jos laskun eräpäivä on 1.9. tulisi laskussa näkyä kaksi verokantaa, sillä mikäli asiakas maksaa laskun ennen eräpäivänä koittavaa ALV-muutosta, käytetään vanhaa verokantaa (24%), mutta mikäli asiakas maksaa laskun eräpäivänä (1.9.) käytetään uutta verokantaa (25,5%). Huomioithan tämän siis yrityksesi laskupohjissa!

Osamaksuihin viitattiinkin edellä. Osamaksukaupoissa veron suorittamisvelvollisuus syntyy sen perusteella, koska tavara luovutetaan asiakkaalle. Esimerkki: Jos tavara toimitetaan asiakkaalle ennen 1.9.2024, sisältävät jokainen tuleva osamaksu vanhan verokannan mukaisen ALV:n (24%). 

Mikäli tavarantoimitus tapahtuu useassa erässä (osa toimitetaan ennen 1.9.2024 ja osa jälkeen), lasku tulee laskuttaa kahdella eri verokannalla. Tämän pystyy välttämään, jos ostaja suorittaa ennakkomaksun molemmista toimituksista ennen ALV-muutosta eli syyskuuta 2024.

 

Palvelun suoritus

Keskeneräisen palvelun ei voida katsoa olevan asiakkaan käytössä. Lain mukaan (AVL 15 §) esimerkiksi jatkuvaluonteinen palvelu katsotaan toimitetuksi tai suoritetuksi kunkin suoritukseen liittyvän tilitysjakson päättyessä. Esimerkki: Ohjelmistoalan yritys tarjoaa asiakkaalle SaaS-sovelluksen ja laskuttaa asiakasta kolmen kuukauden välein. Kyseessä on jatkuvaluonteinen palvelu, jonka suorittamisajankohta määrittää verokannan: Laskutettavan jakson viimeinen kuukausi ratkaisee, kumpaa verokantaa tulee käyttää. Jos siis myynnin tilitysjakso on vaikkapa kolme kuukautta 1.7.-30.9.2024, sovelletaan 25,5% verokantaa, ellei ostaja suorita laskua ennen ALV-muutoksen voimaantuloa eli syyskuuta 2024. Ratkaiseva tekijä on, tulevatko laskujen suoritukset laskutettavan kauden alussa, laskutettavan kauden lopussa tai sen päätyttyä. Näin ollen ennakkolaskutus tulee huomioida tarkasti.

Tilanteita, joihin ALV-muutoksella on vaikutus – Ymmärrä periaatteet

  • Mitä yrityksesi sopimukset sanovat ALV-verokannasta? Kaipaavatko sopimukset päivityksiä?
  • Millaisia laskutuspohjia yrityksessä käytetään? Onko tarvetta laskutuspohjille, joissa näkyy vanha verokanta, uusi verokanta tai kumpikin verokanta?
  • Millainen yrityksesi laskutussykli on? Tulisiko sitä selkeyttää ALV-muutoksen myötä?
  • Tarkista, että järjestelmiin (kirjanpito-, ERP-, matkalasku- ja kuittisovellukset) tehdään ALV-muutokset. Tekeekö muutokset järjestelmätoimittaja, tilitoimisto vai sinä itse? Onko teille rakennettu integraatioita, joihin ALV-muutos vaikuttaa?
  • Miten ALV-vaikuttaa yrityksenne katteeseen, erityisesti B2C eli kuluttajapuolen yrityksissä?Millainen hinnoittelustrategianne on? Kuinka kohderyhmäsi varat riittävät jatkossa tuotteesi tai palvelusi hankintaan?

Viisi konkreettista ja tarkistettavaa asiaa

Osamaksukauppa

X myy Y:lle puhelimen osamaksulla. Puhelin luovutetaan Y:lle 08/2024.
X:n Y:ltä veloittamat osamaksuerät erääntyvät 09/2024, 10/2024 ja 11/2024.
ALV käsittely: Koko myyntiin sovelletaan 24%:n verokantaa, koska puhelin on toimitettu 08/2024. Osamaksujen maksaminen myöhemmin ei vaikuta sovellettuun verokantaan! 

 

Projektin toimitus ja ennakkomaksu

X myy Y:lle projektitoimituksen (voi olla palvelua tai tavaraa).
Projekti alkaa 6/2024 ja valmistuu 12/2024 (tavara myynnin osalta sanotaan että tuotteen lopullinen luovutus on 12/2024).
X laskuttaa Y:tä projektin etenemisen mukaan kuukausittain 6-11/2024 ja lähettää loppulaskun 12/2024 projektin päätyttyä.

ALV-käsittely: Laskuille joihin ollaan saatu suoritukset ennen 31.8.2024 sovelletaan 24% verokantaa, koska tältä osin on kyse ennakkomaksuista. 9-12/2024 laskuihin sovelletaan 25,5%:n verokantaa. 

 

Palvelun suoritus alihankkijaa käyttäen

X myy Y:lle tavaran korjauspalvelua ja ostaa palvelun alihankintana Z:lta.
Z suorittaa korjauspalvelun ja toimittaa korjatun tavaran X:lle 30.8.2024 ja laskuttaa samalla suorittamansa korvauksen X:ltä.
X luovuttaa korjatun tavaran Y:lle 3.9.2024, jolloin Y myös maksaa korjauksen X:lle.

ALV-käsittely: Alihankkija Z:n myyntiin sovelletaan 24%:n verokantaa, koska korjaustyö on suoritettu ennen 1.9.2024. X:n myyntiin sovelletaan 25,5% verokantaa, koska palvelu katsotaan suoritetuksi tavaran luovutushetkellä Y:lle.

Selventäviä esimerkkejä

Erikoistilanteita luovat alennukset, hyvitykset, luottotappiot, oikaisuerät, ennakkomaksetun kaupan peruuntuminen… Tilanteita on monia! Me EMUlla autamme sinua enemmän kuin mielellämme ALV-muutokset kiemuroiden tulkinnassa ja hoidamme myös asiat hyvällä yhteistyöllä puolestasi. Jätä yhteydenottopyyntö, varaa konsultointipalaveri ja tutustu palveluihimme. 

EMU apunasi

Lue lisää artikkeleitamme

Palkka-avoimuusdirektiivi tulee – Mitä työnantajan tulee tietää?
palkka-avoimuusdirektiivi
Palkka-avoimuusdirektiivi tulee – Mitä työnantajan tulee tietää?
ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille
alv muutos
ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille
Automaatiot kirjanpidossa ja talousjohtamisessa: “What’s it in to me?”, kysyi tilitoimiston asiakas
automaatiot kirjanpidossa
Automaatiot kirjanpidossa ja talousjohtamisessa: “What’s it in to me?”, kysyi tilitoimiston asiakas
Yrityksen valuaatio: Kuinka yrityksen arvo määritetään?
yrityksen valuaatio
Yrityksen valuaatio: Kuinka yrityksen arvo määritetään?