Maria Koskenmaa
maria.koskenmaa@emu.fi
Lukuaika 2 min Julkaistu 31.10.2024
Yhteistoimintalain kaavaillut muutosten tavoitteena on uudistaa työelämän lainsäädäntöä työllistämisen esteiden purkamiseksi ja vahvistaa erityisesti pienten ja keskisuurten yritysten toimintaedellytyksiä. Tavoitteena on keventää hallinnollista taakkaa, jota lainsäädännöstä aiheutuu erityisesti alle 50 työntekijän yrityksille. Muutokset tulisivat voimaan 1.7.2025.
Lain yleinen soveltamisala nostettaisiin nykyisestä 20 työntekijästä säännöllisesti vähintään 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin. Työntekijämäärään lasketaan kaikki muut työsuhteessa olevat työntekijät lukuunottamatta tilapäisesti tai kausiluontoisesti työskentelevät työntekijöitä. Laissa säädettäisiin kuitenkin tietyistä velvoitteista työnantajille, joiden palveluksessa on säännöllisesti 20−49 työntekijää sekä jatkuvan vuoropuhelun käytäntö säilytettäisiin myös näissä yrityksissä. Muutosneuvotteluvelvoitteeseen kuuluvat tilanteet vähenisivät kuitenkin merkittävästi nykyisestä.
Muutosneuvottelut kestävät nykyisin vähintään kuusi viikkoa tai 14 päivää, riippuen neuvotteluiden kohteesta. Työmarkkinauudistukset sisältävät lakimuutoksen, jonka myötä muutosneuvotteluiden neuvotteluaikoja lyhennettäisiin puolella.
Lakiin lisättäisiin uusi määräaika työsopimuksen päättymiseen liittyen. Määräaikaa sovellettaisiin, jos työnantaja suunnittelee irtisanovansa vähintään kymmenen työntekijää tuotannollisilla ja taloudellisilla perusteilla. Irtisanotun työntekijän työsopimus ei saisi päättyä ennen kuin neuvotteluesityksen toimittamisesta työvoimaviranomaiselle olisi kulunut 30 päivää.
Lisäksi hallitus on nostamassa takaisinottovelvollisuuden koskemaan vain yli 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin. Joka puolestaan tarkoittaa, että helpomman irtisanomisen lisäksi alle 50 työntekijää työllistävien yritysten ei tarvitse myöskään huolehtia siitä, että irtisanottua työntekijä tarvitsee ottaa takaisin yrityksen tilanteen parantuessa. Tämän lisäksi kaavaillaan, että lomautusilmoitusaika lyhennetään seitsemään päivään. Esityksellä on myös se, että määräaikainen työsopimus olisi mahdollista tehdä vuodeksi ilman erityistä perustetta. Nämä työsopimuslain muutokset olisi määrä tulla voimaan syksyllä 2025.
Yksi hallituksen uudistuksista on myös paikallisen sopimisen lisääminen. Hallitus esittää, että muutokset tulisivat voimaan pääosin 1.1.2025. Tällä hetkellä työlainsäädännön monista säännöksistä on mahdollista poiketa valtakunnallisten työnantaja- ja työntekijäyhdistysten välisellä työehtosopimuksella. Muutoksen myötä paikallinen sopiminen on yhdenvertaisesti kaikissa yrityksissä riippumatta siitä, kuuluuko yritys työnantajaliittoon tai millainen työntekijöiden edustus yrityksessä on.
Paikallisella sopimisella tarkoitetaan työpaikkakohtaista sopimista jostakin työehtosopimuksen määräyksistä, kuten työajoista, vuosilomista tai palkoista. Työsuhteiden olennaisimmat vähimmäisehdot turvattaisiin kuitenkin jatkossakin työlainsäädännön pakottavilla säännöksillä.
EU:n palkka-avoimuusdirektiivi tulee osaksi kansallista lainsäädäntöään kesään 2026 mennessä. Direktiivin tavoitteena on puuttua palkkasyrjintään ja poistaa sukupuolten välisiä palkkaeroja. Tämä koskee kaikkia työnantajia, mutta sen tuomat velvollisuudet ovat yrityskohtaisia riippuen työntekijämäärästä. Lue palkka-avoimuusdirektiivistä tarkemmin EMUn aiemmasta blogista.
Hallituksen työmarkkinauudistukset tuovat mukanaan monia muutoksia, jotka voivat herättää kysymyksiä ja epävarmuutta yrityksissä. Tässä vaiheessa EMU tilitoimistona voi toimia arvokkaana kumppanina asiakkailleen. Meidän monipuolinen asiantunteva tiimimme on valmiina tarjoamaan tukea ja neuvontaa, jotta yritykset voivat navigoida muuttuvassa lainsäädännössä ja sopeutua uusiin käytäntöihin.
Voimme auttaa asiakkaitamme ymmärtämään uudistusten vaikutukset heidän liiketoimintaansa, olipa kyseessä palkka-avoimuusdirektiivin mukaiset raportointivelvollisuudet tai paikallisen sopimisen mahdollisuudet. Tarjoamme myös käytännön työkaluja ja resursseja, jotka helpottavat lain vaatimusten täyttämistä ja varmistavat, että muutokset toteutuvat sujuvasti.
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.