Maria Koskenmaa
maria.koskenmaa@emu.fi
Lukuaika 2 min Julkaistu 21.08.2024
EU:n määrittämä palkka-avoimuusdirektiivi astuu Suomessa voimaan viimeistään kesällä 2026. Direktiivi koskee kaikkia työnantajia ja sen mukaiset velvollisuudet ovat yrityskohtaisia. Tämä tarkoittaa, että useilla suomalaisilla yrityksillä on edessä isot talkoot, jotta palkka-avoimuus toteutuu omalla työpaikalla. Nyt on hyvä hetki päättää, haluatko yrityksenä olla edelläkävijä vai jälkijunassakulkija, sillä muutos on joka tapauksessa edessä.
Nähtäväksi jää, tuoko uusi direktiivi myös avoimempaa palkkapuhetta työelämään, vaikkei direktiivin myötä edelleenkään saa tietää työkaverin palkkaa kysymättä.
Rekrytointivaiheessa aikaa tulee säästymään niin työnhakijalta kuin työnantajalta. Mikäli palkka ilmoitetaan jo ilmoituksessa, osaa työnhakija arvioida, onko tehtävä vaativuudelta ja palkkatasolta hänelle sopiva. Tämä herättää myös luottamusta työnantajaa kohtaan. Aikaa säästyy, kun hakemuksia ei tarvitse tehdä työtehtäviin, jotka eivät loppupeleissä täytä työnhakijan vaatimuksia. Myös oman palkkatoiveen ilmoittaminen on helpompaa, kun yrityksellä on määritelty selkeä palkkataso työtehtävän vaatimusten ja kokemuksen perusteella.
Työnantajan resursseja puolestaan säästyy, kun hakemuksia tulee vain oikeasti potentiaalisilta hakijoilta. Toisaalta liian alhaisen palkkahaitarin ilmoittaminen saattaa karkottaa potentiaalisia hakijoita, joten työnantajalla on oltava hyvä tietämys alan yleisestä palkkatasosta.
Panostamalla hyvissä ajoin palkka-avoimuuteen, varmistat, että yrityksestäsi välittyy reilu ja tasa-arvoinen työnantajamielikuva. Tämä vaikuttaa myös positiivisesti onnistuneisiin rekrytointeihin, kun pystyt kertomaan avoimesti avoinna olevan työtehtävän vaatimuksista ja palkkauksen perusteista. On tärkeää, että luottamus yritykseen herää jo rekrytointivaiheessa. Pääset liikkeelle, kun varmistat, että seuraavat asiat ovat hoidossa.
EMUn sisällä palkka-avoimuuteen on panostettu jo vuosia ennen palkka-avoimuusdirektiiviä. Tarjoamme apua myös muille yrityksille. Ole rohkeasti yhteydessä ja mietitään, miten palkka-avoimuutta voitaisiin teillä edistää ja miten voimme tukea yritystänne palkka-avoimuusmatkalla. HR-palvelumme auttavat laaja-alaisesti yrityksiä erilaisissa henkilöstöhallinnon kehittämistehtävissä ja arjen pyörittämisessä.
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.