Konsernilaskenta – Miksi se on tärkeää ja miten pääset alkuun?

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

Moni yrittäjä tulee jossain vaiheessa pohtineeksi yrityksen laajentamista. Yksi tapa laajentaa toimintaa on perustaa useampia yhtiöitä, jotka toimivat saman pääomistajan alaisuudessa. Tällöin syntyy konserni. Yritys saattaa haluta laajentua kotimaassa tai tähdätä kansainvälisyyteen. Konserni saatetaan luoda uusi tytäryritys perustamalla tai vaikkapa yritysostamisen kautta liiketoimintakauppojen myötä. Mutta mitä konsernilaskenta tarkoittaa, miksi se on tärkeää ja miten siitä hyötyy?

konsernilaskenta

Kun yhdellä yrityksellä (emoyhtiö) on yksi tai useampi tytäryhtiö, muodostuu konserni.  Konsernin perustaminen voi olla liiketoiminnallisesti järkevä ratkaisu monista syistä:

  • Riskienhallinta: Liiketoiminnan eri osa-alueet voidaan erottaa omiin yhtiöihinsä, jolloin riskit jakautuvat.
  • Verosuunnittelu: Konserni mahdollistaa tiettyjä veroetuja, kuten tappioiden hyödyntämisen.
  • Selkeyttä liiketoimintaan: Eri toimialat tai liiketoimintayksiköt voidaan hallinnoida selkeämmin erillisissä yhtiöissä.
  • Kansainvälistyminen: Uusien markkinoiden valloittaminen helpottuu, kun toimintaa laajennetaan eri maissa toimivien yhtiöiden kautta.
  • Uusien toimialojen haltuunotto: Konsernirakenne luo joustavuutta tilanteissa, joissa jokin palvelu tai liiketoiminnan osa-alue poikkeaa paljon emoyrityksen ydinliiketoiminnasta.

Konsernilaskenta tarkoittaa konsernin taloudellisen kokonaisuuden tarkastelua. Konsernilaskennan avulla nämä yritykset yhdistetään kirjanpidollisesti yhdeksi kokonaisuudeksi. Jos sinulla on useita yrityksiä, kukin niistä voi yksittäin näyttää erilaista tulosta – yksi voi olla voitollinen ja toinen tappiollinen. Konsernilaskenta yhdistää nämä tiedot, jolloin näet selkeästi, miten konserni kokonaisuutena voi. Konsernilaskenta antaa kokonaiskuvan konsernin taloudellisesta tilanteesta.

Mitä konsernilaskenta on ja miksi se on tärkeää?

Konsernilaskenta ja konsernitilinpäätös liittyvät tiiviisti toisiinsa, mutta ne eivät ole sama asia:


Konsernilaskenta on laajempi prosessi, joka kattaa konsernin taloudellisen seurannan, raportoinnin sekä kirjanpidolliset toimenpiteet, kuten eliminoinnit ja yhdistämiset. Se muodostaa perustan konserniraportoinnille ja konsernitilinpäätökselle.


Konserniraportointi tarkoittaa prosessia, jossa konsernin emoyhtiö kerää ja yhdistää tytäryhtiöidensä taloudelliset tiedot säännöllisesti raportteihin. Se antaa johdolle, sijoittajille ja muille sidosryhmille ajantasaisen kuvan koko konsernin taloudellisesta tilanteesta, suorituskyvystä ja riskeistä. Konserniraportointi voi sisältää esimerkiksi kuukausittaiset myyntiraportit, kassavirtaennusteet tai budjetti-toteumavertailut, joita johto käyttää päätöksenteossa. Konserniraportointi tukee siis päätöksentekoa, strategian seurantaa ja varmistaa lainsäädännön ja kirjanpitostandardien noudattamisen. Se toimii myös konsernitilinpäätöksen pohjana, mutta raportointi voi tapahtua useammin, esimerkiksi kuukausittain tai kvartaalittain. 


Konsernitilinpäätös on konsernilaskennan lopputulos — virallinen taloudellinen raportti, joka yhdistää emoyhtiön ja sen tytäryhtiöiden tilinpäätökset yhdeksi kokonaisuudeksi. Se noudattaa lainsäädännön ja kirjanpitostandardien asettamia vaatimuksia ja tarjoaa sidosryhmille (kuten omistajille, sijoittajille ja viranomaisille) selkeän kuvan konsernin taloudellisesta tilanteesta raportointijaksolta. Monet kansainväliset konsernit laativat tilinpäätöksensä kansainvälisten IFRS-standardien (International Financial Reporting Standards) mukaisesti. IFRS-standardit asettavat yhtenäiset säännöt taloudelliseen raportointiin, minkä ansiosta konsernin taloudelliset tiedot ovat vertailukelpoisia muiden kansainvälisten yritysten kanssa. IFRS tuo läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta erityisesti silloin, kun yritys toimii kansainvälisillä markkinoilla tai hakee ulkopuolista rahoitusta.

Konsernilaskenta, konserniraportointi ja konsernitilinpäätös kulkevat käsikädessä

Konsernitilinpäätös on pääsääntöisesti laadittava, jos emoyhtiö on osakeyhtiö, osuuskunta tai tietyissä tilanteissa avoin yhtiö tai kommandiittiyhtiö. Pienkonsernit voivat olla vapautettuja, jos vain yksi seuraavista rajoista ylittyy: tase 7,5 milj. €, liikevaihto 15 milj. € tai henkilöstö 50. Lisäksi alakonsernit voivat välttyä tilinpäätökseltä, jos emoyhtiö yhdistetään ylemmän konsernin tilinpäätökseen ja muut omistajat hyväksyvät tämän. Yksityisyrittäjät eivät kuulu konsernitilinpäätösvelvollisuuden piiriin (heille voi toki olla hyötyä konsernilaskennata samoin kuin muillekin yritysmuodoille).


Niille, kenelle konsernitilinpäätös on lain sanelemaa, konsernilaskentaa kannattaa tehdä läpi vuoden säännöllisenä kirjanpidon ja taloudenjohtamisen toimena. Monet yritykset lähteävät kuitenkin vapaaehtoisesti tekemään konsernilaskentaa ja konsernitilinpäätöksen saadakseen paremman kuvan liiketoiminnastaan. Konsernilaskenta auttaa esimerkiksi:

  • Välttämään tuplalaskentaa: Konserniyhtiöiden väliset liiketapahtumat, kuten sisäiset myynnit tai lainat, poistetaan tilinpidosta, jotta samat luvut eivät näy kahteen kertaan.
  • Parantamaan raportointia: Sijoittajat, pankit ja muut sidosryhmät saavat selkeämmän kuvan liiketoiminnan kokonaistilanteesta.
  • Ohjaamaan liiketoimintaa: Päätöksenteko helpottuu, kun käytössä on tarkkaa ja ajantasaista tietoa koko konsernista.

Konsernilaskennan perusperiaatteita ovat:

  • Yhdistäminen: Kaikkien tytäryhtiöiden tuloslaskelmat ja taseet yhdistetään konsernitilinpäätökseen. Tavoitteena on muodostaa kokonaiskuva konsernin taloudellisesta tilanteesta ilman sisäisten tapahtumien vaikutusta.
  • Sisäisten liiketapahtumien eliminointi: Konsernin sisäiset liiketapahtumat, kuten myynnit, lainat, konserniavustukset ja sisäiset osingot, eliminoidaan konsernitilinpäätöksestä. Näin varmistetaan, että konsernin sisäinen kaupankäynti ja sisäinen omistus eivät vaikuta raportoitavaan konsernituloslaskelmaan ja konsernitaseeseen
  • Omistusosuuden huomioiminen: Emoyhtiön omistusosuus tytäryhtiöissä otetaan huomioon, ja vähemmistöosuudet esitetään konsernin omasta pääomasta erillisenä eränä.

Milloin konsernilaskentaa kannattaa tehdä?

Konsernilaskenta on olennainen työkalu yrityksen ylimmälle johdolle, kun tavoitteena on ymmärtää ja hallita monimutkaista liiketoimintakokonaisuutta. Konsernilaskenta antaa tarkan kuvan koko liiketoiminnan tilasta. Konsernilaskenta tarjoaa johdolle arvokasta tietoa konsernin taloudellisesta tilanteesta, kannattavuudesta ja riskienhallinnasta. Se auttaa tunnistamaan synergiaetuja, välttämään päällekkäisiä kustannuksia ja tehostamaan resurssien kohdentamista.

Tilitoimistomme on täällä auttamassa! Hoidamme konsernilaskennan, konserniraportinnin ja konsernitilinpäätöksen laadinnan puolestasi ja varmistamme, että saat liiketoiminnastasi selkeän kokonaiskuvan. Ota yhteyttä – tehdään konsernilaskennasta selkeä osa yrityksesi menestystarinaa!

Konsernilaskennan hyödyt: auttaa näkemään kokonaisuuden

Lue lisää artikkeleitamme

Konsernilaskenta – Miksi se on tärkeää ja miten pääset alkuun?
konsernilaskenta
Konsernilaskenta – Miksi se on tärkeää ja miten pääset alkuun?
Mitä kuluja verotuksessa saa vähentää?
mita voi vahentaa verotuksessa
Mitä kuluja verotuksessa saa vähentää?
Näin jaat yrityksen varat tehokkaasti: konkreettiset vinkit johdolle
varojen jakaminen yrityksesta
Näin jaat yrityksen varat tehokkaasti: konkreettiset vinkit johdolle
Alv muutos 2025
alv muutos 2025
Alv muutos 2025