Mitä vaiheita Startup-yritys kohtaa matkallaan? Tunnista ja toimi oikein

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

EMU on auttanut satoja startup-yrityksiä niiden elinkaaren eri vaiheissa. Kokemuksiemme pohjalta olemme hahmotelleet startup-yrityksen elinkaarikuvan ja kuva pystyy nostamaan esille ne hallinnolliset seikat, jotka pitää huomioida siinä ohessa, kun innostus ja palo idean toteuttamiseen on kova. On tärkeää navigoida myös hallinnolliset palikat paikoilleen, jotta toimintaedellytykset pysyvät kunnossa. Seuraavassa havainnollistava kuva elinkaaren eri vaiheista ja selitykset kullekin vaiheelle.

Kuvassa vaaleanpunainen alaosa kuvaa yrityksen kokoa. Usein kokoluokkaa kuvataankin liikevaihdossa (MRR=kuukausittainen liikevaihto) tai työntekijämäärässä. 

EMU-Elinkaari-v1

Ensimmäinen vaihe on jännittävää aika startupeille, kun ideoita jalostetaan ja liiketoimintamallia hahmotellaan. Liiketoimintamalli on pohja sille, miten yritys tuottaa arvoa asiakkailleen, miten se ansaitsee tuloja ja miten liiketoimintaa voidaan skaalata kannattavasti.

Ensimmäiset rahoitukset saadaan leikkimielisen sanonnan mukaan yleensä ystäviltä, perheeltä ja sukulaisilta sekä “pähkähulluilta” (FFF = Friends, Family and Fools). “Pähkähulluudella” tarkoitetaan tietysti ulkopuolisen sijoittajan riskiä aloittavan yrityksen kohdalla.

Startupin alkuvaiheessa yrityksen taloudellinen mallinnus on vasta aluillaan ja keskittyminen suunnataan yleensä pääasiallisesti runwayn hallintaan. Runway viittaa startupin elinkaaressa aikaan, jolloin yritys toimii ilman lisärahoitusta tai ilman uusia tuloja. Runway tarkoittaa aikaa, jonka yritys voi toimia nykyisten rahoitusresurssiensa varassa ennen kuin se tarvitsee lisää pääomaa tai alkaa tuottaa merkittäviä tuloja. Tämä käsite on erityisen tärkeä varhaisessa vaiheessa oleville startup-yrityksille, sillä ne tarvitsevat aikaa löytääkseen markkina-asemansa, kasvattaakseen asiakaskuntaansa ja vakiinnuttaakseen liiketoimintamallinsa.

Ajallisesti runway voi kestää kuukausia tai vuosia, riippuen yrityksen kustannuksista ja käytettävistä varoista. Lyhyt runway voi tietää vaikeuksia, mikäli lisärahoitusta ei ole tiedossa.

Runwayn hallinta ja varojen optimointi ovat tärkeitä startupin elinvoimaisuuden kannalta. Jos runway loppuu ennen kuin nämä tavoitteet saavutetaan, yrityksen tulevaisuus voi olla vaarassa. Runwayn kestoa voidaan pyrkiä pidentämään lisärahoituksilla ja tulovirtojen kasvattamisella.

Runwayn hallinta ja varojen optimointi ovat tärkeitä startupin elinvoimaisuuden kannalta. Yrityksen talouden johtamisen näkökulmasta startupin olisikin tärkeää kiinnittää huomiota erityisesti kassavirran seurantaan, joka kertoo, kuinka pitkälle yrityksen varat riittävät.

Lisäksi yritys tarvitsee lakitukea esimerkiksi osakassopimuksiin, verotuksen suunnitteluun ja rahoituksen raportointiin. Usein yrityksessä lähdetään luomaan myös omanlaistansa ja kilpailukykyistä yrityskulttuuria, jolloin henkilöstöhallinnon osa-alueet ja palkanlaskennan prosessit on saatava kuntoon.

Vinkki: Verottajalta voi hakea verovähennystä tutkimus- ja tuotekehitystyön kuluista. Käytännössä verosäästö voi olla tuhansista euroista aina sataantuhanteen, joten oman yhtiön mahdollisuus verokannustimen hyödyntämiseen kannattaa ehdottomasti tarkastella! Verosäästön hakeminen edellyttää kuluseurantaa, kulujen määrittelyä, saatujen tukien huomiointia  ja veroilmoitusta täydentäviä lisäliitteitä. Ne tulee tehdä osana veroilmoitusta verosäästön hakemiseksi. Tilitoimisto voi auttaa tässä, ainakin me EMUlla voimme.

R&D (Research and Development): Startup-yrityksen tutkimus- ja kehitysvaihe

Toinen vaihe merkitsee siirtymistä kohti markkinoille menoa: Yritys on valmis tuomaan markkinoille tuotteensa ja palvelunsa. Tässä vaiheessa yritys hankkii lisää rahoitusta (seed) ja alkaa saada jo ensimmäisiä tuloja (revenue). Liiketoimintamalli keskittyy nyt asiakkaan houkuttelemisesta tuloihin asti (lead-to-revenue).

Markkinoille meneminen on ratkaiseva hetki startup-yrityksen kehityksessä ja vaatii taloudellista mallintamista eli erilaisten skenaarioiden ja ennusteiden laatimista. Taloudellinen mallinnus tulisi keskittää tulovirtojen tunnistamiseen, ja samalla on hyvä tiedostaa oikeudelliset sekä riskienhallinnalliset seikat. Ovathan Compliance-asiat, kuten vaikkapa työnantajan velvollisuudet tiedossa?

Ehkäpä markkinoille mentäessä on tarpeen myös kasvattaa tiimiä tai etsiä uusia kulttuurifittejä kumppanuuksia?

Go to Market: Markkinoille Meneminen

Varhaisen kasvun vaiheessa yritys on jo ylittänyt varhaiset kehitysvaiheet ja ensimmäiset tuotteet tai palvelut on tuotu markkinoille. Nyt keskitytään liiketoiminnan kasvattamiseen ja skaalaamiseen! Varhaisen kasvun vaihe on kriittinen yrityksen pitkän aikavälin menestykselle. Tässä vaiheessa startup on usein jo todistanut, että sen liiketoimintamalli toimii ja sillä on potentiaalia kasvaa. 

Rahoitusta hankitaan Series A -kierroksella, jonka tavoitteena on kerätä merkittävä määrä pääomaa liiketoiminnan skaalaamisen vauhdittamiseksi esimerkiksi pääoma- tai enkelisijoittajien kautta. Series A -rahoituksen perinteisiä käyttökohteita ovat kysyntään vastaaminen, tuotekehitys, markkinointi ja asiakashallinta, tiimin laajentaminen sekä lokalisaatio ja/tai kansainvälistyminen.

Taloudellinen mallinnus siirtyy strategisen taloudellisen mallintamisen vaiheeseen. Startup-yritykseltä odotetaan jo vahvempia todisteita liiketoiminnan menestyksestä. Tällöin usein DD-prosessi (due diligence) on esimerkiksi ajankohtainen, sillä siinä todistetaan taloudellisesta ja juridisesta näkökulmasta yrityksen olevan sijoituskelpoinen. Oikeudellisten asioiden hoitaminen ja riskienhallinta tulisi keskittää myös sopimusten hallintaan. 

Henkilöstöhallinnon puolella tiimin tarpeet vaativat tarkempia henkilöstöhallinnon prosesseja. Enää henkilöstöhallinto ei ehkä suju siinä sivussa, vaan työsuhteiden elinkaarta pitää osata johtaa tarkoituksenmukaisesti.

Talouspuolella tuloslaskelma (P&L = profit & loss) alkaa toivon mukaan lähestyä nollatulosta (break even), ja perinteisesti kassavirta (CF = cash flow) voi olla joko negatiivinen tai positiivinen, mutta kääntymässä positiiviseen suuntaan. Usein myös sijoittajat haluavat nähdä positiivista kehitystä kannattavuudessa ja kassavirrassa.

Early Growth: Varhainen kasvu

High Growth, korkea kasvu, merkitsee startup-yrityksen elinkaaressa vaihetta, jossa yritys kokee nopeaa ja usei eksponentiaalista kasvua asiakasmäärissä, tuloissa ja toiminnan laajuudessa. Toimintamallit ovat osoittautuneet toimiviksi ja ne pystyvät skaalautumaan kasvavaan kysyntään ja markkinapotentiaaliin. Kovassa kasvussa vaaditaan intensiivistä resurssien hallintaa ja strategista johtamista, jotta kasvusta saadaan kestävää. Yrityksen on kyettävä hallitsemaan suurempi asiakasmäärä, lisääntynyt kysyntä ja kasvavat operatiiviset tarpeet ilman, että ne vaarantavat palvelun laatua tai kannattavuutta. 

Rahoituksen näkökulmasta siirrytään jo kierroksille Series B ja -C. Toiminta on pystytty osoittamaan vakiintuneemmaksi ja yritys on saavuttanut tavoitteitaan. Rahoituksella halutaan usein panostaa edelleen kasvuun niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, tiimin laajentamiseen sekä kilpailukyvyn vahvistamiseen. 

Skaalautuminen on avainasemassa edelleen. Tulojen kasvattamisen pitäisi tapahtua ilman suhteettomia kustannuksia, tehokkuus ja automaatioiden hyödyntäminen nostavat päätään. Skaalautuva liiketoimintamalli houkuttelee onnistuneita rahoituskierroksia.

Tässä vaiheessa usein tarvitaan kotimaata laajempaa ymmärrystä eri maiden lainsäädännöstä ja taloushallinnosta. Myös yrityskulttuuriin on syytä panostaa positiivisen työnantajamielikuvan synnyttämiseksi, sillä ihmiset tekevät yrityksen.

High Growth: Korkea kasvu

Exit ja established (vakiintunut) ovat startup-yrityksen elinkaaren loppuvaiheita, jolloin yrityksen kasvu ja kehitys ovat saavuttaneet pisteen, jossa perustajilla ja sijoittajilla on mahdollisuus realisoida sijoituksensa tai yrityksestä on tullut vakiintunut toimija omalla alallaan.

Exit tarkoittaa yrityksen perustajien, sijoittajien tai osakkeenomistajien irtautumista yrityksestä tavalla, joka tuottaa taloudellista hyötyä. Exit-vaihe on usein yksi startupin perustajien ja sijoittajien päätavoitteista, ja se voi toteutua eri tavoin, kuten yrityskaupan kautta, pörssiin listautumalla tai yrityksen osakkeiden myynnillä toisille sijoittajille. Sarjayrittäjän sydämellä exitin kautta voidaan joskus rahoittaa jo seuraavaa startup-ideaa.

Vakiintunut yritys taas jatkaa toimintaansa pitkällä aikavälillä. Yritys voi yhä tavoitella kasvua ja suurempaa markkina-asemaa, mutta sen toiminta on suhteellisen vakaata.

Exit / Established: Kypsyminen ja vakiintuminen

EMU on startup-yrityksen sydämellä varustettu tilitoimisto joka on aina vuodesta 2007 saanut olla monen startup-yrityksen matkassa mukana. Ymmärrämme kasvuyritysten arkea ja haluamme luoda sinulle puitteet, joissa voit keskittyä ydintekemiseesi. Me hoidamme hallinnolliset asiat ja pidämme sinut ajan tasalla niistä seikoista, jotka vaativat huomiotasi. Lupauksemme on tuoda struktuuria startup-yrityksen elinkaarelle. 

Startup-yrityksiin erikoistunut tilitoimisto apunasi

Lue lisää artikkeleitamme

Työajanseuranta­­­järjestelmän merkitys yrityksen palkkaprosessiin
tyoajanseurantajarjestelma palkanlaskenta
Työajanseuranta­­­järjestelmän merkitys yrityksen palkkaprosessiin
Mitä vaiheita Startup-yritys kohtaa matkallaan? Tunnista ja toimi oikein
startup yritys tilitoimisto
Mitä vaiheita Startup-yritys kohtaa matkallaan? Tunnista ja toimi oikein
Palkka-avoimuusdirektiivi tulee – Mitä työnantajan tulee tietää?
palkka-avoimuusdirektiivi
Palkka-avoimuusdirektiivi tulee – Mitä työnantajan tulee tietää?
ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille
alv muutos
ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille