Lukuaika 2 min Julkaistu 16.06.2023
Yrityksen perustaminen ulkomaille: Mitä pitää tehdä?
Rahoitus ja budjetointi
- Millaisia rahoitustukia kansainvälistymiseen on saatavilla?
- Kuinka rahoitushakemuksia tehdään ja tukia haetaan?
- Millainen on kansainvälistymisen realistinen budjetti?
- Millaisia osa-alueita budjettiin kuuluu?
- Kuinka rahoja johdetaan?
Yrityksen perustaminen ulkomaille
- Onhan yritykselläsi strateginen kansainvälistymissuunnitelma, joka sisältää tarkemmin määriteltynä muun muassa tavoitteet, tuotteet/palvelut, kohderyhmät, maat/alueet ja vastuullisuuden näkökulman?
- Mikä on realistinen aikataulu kansainvälistymissuunnitelmille?
- Millainen yksikkö ulkomaille perustetaan? Tytäryhtiö, sivuliike vai jotain muuta?
- Miten yrityskulttuuri ja maakohtaiset kulttuurit onnistutaan sovittamaan yhteen?
Yhteistyökumppanit
- Kuka on paikallinen tuki ja turva, joka tuntee kohdemaan lainsäädännön ja kulttuurin?
- Kuinka yhteistyökumppaneiden yhteistyötä johdetaan ja koordinoidaan eri maiden välillä sekä maakohtaisen käsityksen että kokonaiskuvan muodostamiseksi?
Hallinto
- Halutaanko yrityksen perustaminen ulkomaille toteuttaa EU:n sisällä vai ulkopuolella? Millaisia eroavaisuuksia tähän liittyy?
- Miten siirtohinnoittelut, konsernilaskutus, eri maiden verot, valuuttamuunnokset, varojen siirrot, työlupa-asiat, ulkomaan etätyöskentelyjaksot, palkanlaskenta, palkkatasot ja muut hallinnolliset asiat huomioidaan ja hoidetaan sekä kustannustehokkaasti että lainopillisesti oikein eri maissa?
- Onhan eri maissa toimivilla talous- ja henkilöstöhallinnon asiantuntijoilla yhteiset pelisäännöt ja deadlinet, jotta taloushallinnon kokonaiskuva on mahdollisimman helposti johdettavissa joko asiakkaan oman talousjohtamisen kautta tai ulkoistetun talouspäällikön avustuksella?
Kansainvälistymistä kohti
Yrityksen perustaminen ulkomaille on itsestään selvä tahtotila
Venuu on Pohjoismaiden suurin tapahtumatilojen varauspalvelu, joka toimii lisäksi tällä hetkellä Puolassa ja Espanjassa. Yritys lähti melko pian perustamisen jälkeen rohkeasti kansainvälisille markkinoille. Korona-pandemia viivästytti tapahtuma-alalle erikoistuneen yrityksen kansainvälitystymissuunnitelmia muutamalla vuodella, mutta nyt toiminta on erittäin vilkasta. Joskus yrityksen perustamista ulkomaille saatetaan arkailla, mutta Venuun toimitusjohtaja Tomi Hänninen kannustaa esimerkillään: Yrityksemme perustajien juuret ovat helsinkiläisessä startup-yhteisössä, jossa ajatus yritysten kansainvälistymisestä on enemmänkin normi kuin poikkeus. Meille pelkkä kotimaassa toimiminen ei ole edes vaihtoehto, sillä alustatalous vaatii isolla voluumilla käyttäjiä. Samat alustan toimintaperiaatteet pätevät niin Suomessa kuin muissakin maissa, joten tuotteemme skaalautuu erinomaisesti globaalille markkinalle.
Tomi muistuttaa, vaikka tuote onkin itsessään skaalautuva, on maiden välisiin eroavaisuuksiin hyvä varautua: Kulttuurit ja toimintaympäristöt saattavat erota kovastikin Suomesta. Yrityksen on tällöin osattava tehdä markkinakohtaista räätälöintia. Suomessa on totuttu myös melko digitaaliseen ja suoraviivaisempaan byrokratiaan kuin monissa muissa maissa. Ulkomaille lähteminen saattaa siis vaatia kohdemaassa yllättävän paljon paperien printtausta ja fyysistä jonottamista.
Toinen Tomin antama vinkki liittyy tilitoimistokumppanuuteen: Oman Suomessa toimivan tilitoimiston kanssa kannattaa kansainvälistyminen ottaa puheeksi mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. EMU on yksi tärkeimmistä ulkopuolisista, jatkuvista kumppanuuksistamme ja meille oli luonnollista kääntyä kansainvälistymisajatusten kanssa EMUn puoleen. On hienoa ja tärkeää, että tilitoimistomme pystyy auttamaan meitä myös näissä asioissa.
Venuulla maailmanvalloitusta varten perustettiin tytäryhtiö Espanjaan. EMUlta mukaan hyppäsi kansainväliseen liiketoimintaan erikoistunut Salla, joka osasi auttaa meitä paikallisen tilitoimistokumppanin kanssa solmittavan yhteistyösopimuksen yksityiskohdissa. Salla lähti myös ideoimaan sitä, miten maakohtaiset taloushallinnot yhdistetään konsernin kokonaiskuvan muodostamiseksi ja kuinka rakennetaan liiketoimintasuhde eri yhtiöiden välille. Myös muita hyviä ideoita saimme Sallalta esimerkiksi HR-palveluiden strukturoinnista. Kaiken kaikkiaan EMUun on aina voinut olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Voin suositella yhteistyötä EMUn kanssa kaikille, kiittelee Tomi.
EMUlla Salla ja Venuun kirjanpitäjänä toimiva Emilia kiittelevät Tomia siitä, että yritys oli riittävän ajoissa yhteydessä tilitoimistoon Espanjan tytäryhtiön avaamisesta: On paljon helpompaa lähteä kansainvälistymään yhdessä tilitoimiston kanssa kuin yrittää jälkikäteen sammutella “tulipaloja” eri maissa. Venuulta otettiin asia puheeksi juuri oikeaan aikaan. Espanjan toimintaympäristö on todella mielenkiintoinen. Oli antoisaa käydä Venuun selkeät ja suoraviivaiset suunnitelmat läpi peilaten niitä espanjalaiseen verotukseen ja henkilöstöpolitiikkaan sekä nostaa sieltä huomioita Venuulle tarkempaan tarkasteluun.
Case Venuu
EMU on ketterä ja modernisti ajatteleva kasvukumppani. Kasvava yritys vaatii kumppanikseen samanhenkisen ketterän toimijan.
Anthony Grower
Marketing Specialist
Ota yhteyttä
Meillä hallinto-osaaminen, kansainvälisyys, verkostot, lakipalvelut ja räätälöintimahdollisuudet ovat ensiluokkaiset.
Jos tarvitset vinkkejä tai ehkäpä laajempaa kansainvälistymisen johtamista, laita rohkeasti viestiä.
Juttele asiantuntijalle
Fredrik Widenas
+358 40 738 7203
fredrik.widenas@emu.fi
Yrityksen perustaminen ulkomaille onnistuu EMUn tarjoamien laaja-alaisten palveluiden avulla
Pyydä tarjous
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.