Henkilöstörahastolaki: Henkilöstörahaston perustaminen mahdollista myös pienillä työpaikoilla

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

Huhtikuun alussa voimaan tullut henkilöstörahastolain muutos toi muutoksia henkilöstörahaston perustamisen edellytyksiin. Uusi henkilöstörahastolaki mahdollistaa henkilöstörahaston käyttöönoton yhä pienemmillä työpaikoilla. Miten perustamisen edellytykset muuttuivat? Jatka lukemista!

 

Työpaikoilla on mahdollista ottaa käyttöön henkilöstön omistama ja hallitsema henkilöstörahasto. Henkilöstörahasto voidaan ottaa käyttöön yrityksissä, virastoissa, kunnissa ja hyvinvointialueilla. Työnantaja voi palkita henkilöstöä suorittamalla rahastoon tulos- ja voittopalkkioita sekä muita henkilöstörahastolain mukaisia varoja. Henkilöstöllä on mahdollisuus tehdä nostoilmoitus ja nostaa varoja rahaston nostettavissa olevasta osasta vuosittain. Henkilöstörahastolla voidaan parantaa esimerkiksi tuottavuutta työpaikalla sekä sitouttaa henkilöstöä. Kyseisen rahaston perustamiselle on kuitenkin asetettu erinäisiä edellytyksiä;

  • Ennen lakimuutosta henkilöstörahasto on voitu perustaa, mikäli henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään kymmenen. Lisäksi liikevaihdon tai vastaavan tuoton on ollut oltava vähintään 200 000 euroa.
  • Lakimuutoksen jälkeen henkilöstörahasto voidaan perustaa, mikäli henkilöstön määrä on säännöllisesti vähintään viisi ja liikevaihdon tai vastaavan tuoton määrä vähintään 100 000 euroa. Mikäli yritys tai julkinen organisaatio on perustettu edeltävän vuoden aikana ja vaatimusten voidaan olettaa täyttyvän kolmen ensimmäisen tilikauden aikana, voidaan henkilöstörahasto perustaa ilman vaatimusten täyttymistä perustamishetkellä.

Lakimuutos siis kevensi henkilöstörahaston perustamisen edellytyksiä työpaikoilla. Lisäksi lakimuutos toi mahdolliseksi rahasto-osuuden siirron toiseen henkilöstörahastoon. Aiemmin rahasto-osuus on tullut nostaa rahana työsuhteen päätyttyä. Nyt työntekijän tai virkamiehen rahasto-osuus voidaan vaihtoehtoisesti siirtää uuden työpaikan henkilöstörahastoon. Henkilöstörahastolain muutoksen yhteydessä tehdyn tuloverolain päivityksen mukaisesti henkilöstörahaston rahasto-osuutta ei katsota saaduksi, mikäli se siirretään toiseen henkilöstörahastoon. Rahasto-osuus voidaan siis siirtää toiseen henkilöstörahastoon ilman veroseuraamuksia.

Varojen nostoa koskien henkilöstörahastolakia selkeytettiin siten, että rahasto-osuuksien nostoilmoitukset voidaan ottaa vastaan jo ennen arvonmäärityspäivää, vaikka osuudet maksettaisiinkin vasta arvonmäärityspäivän jälkeen.

Juridinen neuvonantajasi

Tarvitsetko juridista neuvonantajaa yritystoimintaasi liittyvissä asioissa? Haluatko sitouttaa henkilöstöä strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi? EMUn lakitiimi vastaa kysymyksiisi ja auttaa esimerkiksi juuri sinulle sopivan kannustinjärjestelmän valitsemisessa ja toteuttamisessa. Älä jää asioidesi kanssa yksin, vaan ota yhteyttä EMUn asiantuntijoihin.

tapio_meltti_painokelpoinen_korkearesoluutio-1-1
Juttele asiantuntijalle

Tapio Meltti

+358 40 744 3738
tapio.meltti@emu.fi

Pyydä tarjous

Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.

Pyydä tarjous

Lue lisää artikkeleita

Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Korvaukset 2025 verottaja
Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Kaupparekisterin ylläpito: Älä laiminlyö ilmoittamista! Vältä sanktiot
kaupparekisterin paivittaminen
Kaupparekisterin ylläpito: Älä laiminlyö ilmoittamista! Vältä sanktiot
Kaupparekisteriin ilmoittautuminen: Miksi ilmoittaudun ja miten?
Kaupparekisterin merkitys
Kaupparekisteriin ilmoittautuminen: Miksi ilmoittaudun ja miten?
Hallituksen työmarkkinauudistukset – miten ne vaikuttavat yrityksen arkeen?
tyomarkkinauudistukset
Hallituksen työmarkkinauudistukset – miten ne vaikuttavat yrityksen arkeen?