Paikallinen sopiminen muuttuu 2025: Mitä työnantajan pitää tietää?

Saara Backman
Kirjoittanut
Saara Backman

saara.backman@emu.fi

Vuoden 2025 alusta alkaen tuli voimaan lakimuutoksia, jotka lisäävät mahdollisuuksia paikalliseen sopimiseen. Tämä tarkoittaa, että yhä useampi työnantaja voi hyödyntää paikallista sopimista sopiessaan esimerkiksi työajoista, lomautuksista tai muista työsuhteen ehdoista. 

Uudistuksen tarkoituksena on työllisyyden, talouskasvun, kilpailukyvyn ja tuottavuuden kehityksen tukeminen. Mitä paikallisen sopimisen uudistus tarkoittaa sinun yrityksellesi? Alla kerromme, mikä muuttui ja miten uudistus vaikuttaa työnantajan arkeen.

EMU Artikkelikuvitus_4-1
  • Paikallista sopimista voi nyt hyödyntää myös työpaikoilla, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon.
  • Paikallinen sopimus voidaan tehdä myös ilman luottamusmiestä.
  • Yrityskohtaiset työehtosopimukset voivat sisältää samoja poikkeuksia lainsäädännöstä kuin valtakunnallisten työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välillä solmitut työehtosopimukset.
  • Epäasiallisten (ns. “keltaisten”) työehtosopimusten syntymistä pyritään ehkäisemään lainsäädännön täsmennyksillä.
  • Uutena velvoitteena työnantajaliittoon kuulumattomien työnantajien on ilmoitettava tekemänsä paikallinen sopimus työsuojeluviranomaiselle.

Tiivistetysti: Mitä muuttui vuoden 2025 alussa?

Aiemmin työnantajaliittoon kuulumattomia, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia työnantajia estettiin tekemästä paikallisia sopimuksia, joilla poiketaan työlainsäädännöstä. Vuoden alusta alkaen voimaan tulleen lakimuutoksen myötä tällaiset paikallisen sopimisen kiellot poistettiin työlainsäädännöstä. Uudistuksen myötä laissa säädetään mahdollisuudesta tehdä paikallisia sopimuksia myös yleissitovuuskentässä. Täten paikallinen sopiminen on lakimuutoksen myötä mahdollista myös järjestäytymättömillä työpaikoilla – eli yritykset, jotka eivät kuulu työnantajaliittoon, voivat nyt tehdä paikallisia sopimuksia työehdoista.

Muutoksen myötä järjestäytymättömille työnantajille asetettiin velvollisuus toimittaa tekemänsä paikallinen sopimus työsuojeluviranomaiselle. Kyseinen velvollisuus ei kuitenkaan koske yksittäisten työntekijöiden kanssa solmittuja sopimuksia. Tämän velvoitteen laiminlyönnistä voidaan määrätä 1000 – 10 000 euron suuruinen laiminlyöntimaksu.

Paikallinen sopiminen on mahdollista myös työnantajaliittoon kuulumattomilla työpaikoilla

Ennen lakimuutosta paikallinen sopiminen on myös usein tullut tehdä työnantajan ja luottamusmiehen välillä. Mikäli luottamusmiestä ei ollut valittu, oli paikallinen sopiminen käytännössä mahdotonta. Lakimuutoksen myötä luottamusmiehen puuttuminen ei enää estä paikallista sopimista, vaan työehtosopimuksen osapuolet voivat määrittää vaihtoehtoisen menettelytavan sopimuksen tekemiselle. Paikallinen sopimus voidaan tehdä myös luottamusvaltuutetun kanssa. Tällöin työnantajan on tuettava luottamusvaltuutetun valmiuksia toimia henkilöstön edustajana paikallisessa sopimisessa, erityisesti osaamisen ja työpaikan toimintaympäristön tuntemuksen osalta.

Mikäli työehtosopimus kuitenkin edellyttää luottamusmiestä paikallisen sopimuksen osapuoleksi ja työpaikalla on luottamusmies valittuna, tehdään sopimus jatkossakin hänen kanssaan.

Luottamusmiehen puuttuminen ei estä paikallista sopimista

Aiemmin työlainsäädännön useista määräyksistä voitiin poiketa valtakunnallisten työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välillä solmituilla työehtosopimuksilla. Vuoden alusta alkaen voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen samanlainen sopimusmahdollisuus laajeni myös yrityskohtaisiin työehtosopimuksiin. Uudistuksen myötä myös valtakunnallisen työntekijäyhdistyksen jäsenyhdistys voi toimia työntekijäpuolta edustavana sopijaosapuolena. Pakottavista työlainsäädännön säännöksistä ei kuitenkaan voida poiketa – niiden tarkoituksena on edelleen turvata työsuhteiden olennaisimmat vähimmäisehdot.

Sopimusmahdollisuus on laajentunut yrityskohtaisiin työehtosopimuksiin 

Laajennetun sopimismahdollisuuden myötä työlainsäädäntöä täsmennettiin myös epäasiallisten työehtosopimusten välttämiseksi.  Täsmennyksen tarkoituksena on varmistaa, että sopijaosapuolena oleva työntekijäyhdistys edustaa aidosti työntekijöiden etua. Työehtosopimukseen tehtävällä muutoksella halutaan estää ns. keltaiset työehtosopimukset, joissa edustus on vain näennäistä, eikä työntekijäyhdistys tosiasiallisesti aja työntekijöiden etua. Muutoksen myötä työntekijäyhdistyksen arvioinnissa ei enää riitä pelkkä muodollisen tarkoituksen arviointi – nyt tarkastellaan myös yhdistyksen toiminnan sisältöä.

Lainsäädäntöä täsmennetään epäasiallisten työehtosopimusten ehkäisemiseksi

  • Tarkista, mikä työehtosopimus teillä on käytössä – ja mitä se sanoo paikallisesta sopimisesta.
  • Selvitä, kuka voi toimia työntekijöiden edustajana (luottamusmies, -valtuutettu vai muu menettely).
  • Tee sopimus kirjallisesti ja säilytä dokumentointi.
  • Jos et kuulu työnantajaliittoon: toimita kopio sopimuksesta työsuojeluviranomaiselle.
  • Pyydä apua EMUn lakipalveluista: Meidän lakitiimimme auttaa mielellään. Ota yhteyttä ja varmistetaan, että sopimus on sekä tarkoituksenmukainen, tarpeellinen, hyödyllinen että juridisesti pätevä.

Muistilista työnantajalle

EMUn lakipalvelut tukevat sinua kaikissa työsuhde- ja työoikeudellisissa kysymyksissä. Laadimme sopimusasiakirjat, tulkitsemme työehtosopimuksia ja varmistamme, että paikallinen sopiminen on lainmukaista, tarkoituksenmukaista ja turvallista.
Ota yhteyttä – tehdään sopimisesta sujuvaa ja riskeistä vapaata.

Tarvitsetko tukea paikalliseen sopimiseen? Me autamme.

Lue lisää artikkeleitamme

Paikallinen sopiminen muuttuu 2025: Mitä työnantajan pitää tietää?
paikallinen sopiminen 2025
Paikallinen sopiminen muuttuu 2025: Mitä työnantajan pitää tietää?
Vuosiloma - usein kysytyt kysymykset
vuosilomalaki
Vuosiloma - usein kysytyt kysymykset
Alv muutos 2025
alv muutos 2025
Alv muutos 2025
ALV alarajahuojennus poistuu
alv alarajahuojennus poistuu
ALV alarajahuojennus poistuu