Palkan tarkistaminen: Miten varmistat, että palkka on laskettu oikein?

Maria Koskenmaa
Kirjoittanut
Maria Koskenmaa

maria.koskenmaa@emu.fi

Tiedätkö sinä, onko oma palkkasi laskettu oikein? Tiedätkö esimerkiksi, millä perusteella ilta- ja muut vuorotyölisät lasketaan? Mitä lomalaskennan kaavaa käytetään vuosilomapalkan määrittämisessä? Mitä kaikkia pakollisia vähennyksiä työntekijän palkasta lähtee? On tärkeää, että palkka on laskettu oikein ja ajallaan. Väärin laskettu palkka voi vaikuttaa suoraan arkeen ja myös siihen, että tiedot menevät tulorekisteriin väärin, jolloin vaikutus ulottuu aina erilaisiin etuisuuksiin, kuten sairauspäivärahaan, työttömyyskorvauksiin, vanhempainpäivärahoihin ja eläkekertymiin asti.

Ikinä ei voi luottaa siihen, että palkkalaskelma on 100 % oikein, sillä palkanlaskennan ammattilaisetkin tekevät virheitä ja ovat ihmisiä. On hyvä muistaa, että palkanlaskenta ei tapahdu enterin painalluksella. Vaikka järjestelmät ja automaatiot kehittyvät, edelleen on paljon tilanteita, missä erilaisia palkkarivejä lisätään manuaalisesti laskelmalle. Tässä postauksessa käydään läpi asioita, mitä jokaisen palkansaajan pitäisi tarkistaa joka kerta kun palkka kilahtaa tilille. Näin palkan tarkistaminen luonnistuu:

palkan tarkistaminen

Jos teet töitä alalla, joka noudattaa yleissitovaa työehtosopimusta, kannattaa vuosittain tarkastaa, että yleiskorotukset toteutuvat työehtosopimuksen mukaisesti. Tänä vuonna (2023) yleiskorotukset ovat aiheuttaneet paljon haasteita palkanlaskennassa erityisesti kertaerien suhteen. Suomessa yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia toimialoja on paljon, mm. matkailu- ja ravintola-ala, kaupan ala ja rakennusala ovat tällaisia toimialoja. Esimerkiksi kaikilla näillä aloilla toteutuivat kesällä 2023 yleiskorotukset. Kaikki yleissitovat työehtosopimukset löytyvät täältä.

Pitkin vuotta kannattaa myös tarkkailla, että verokortin tuloraja tulee riittämään. Näin kesän jälkeen on hyvä hetki tarkastaa tilanne loppuvuotta ajatellen.  Mikäli sinulla on monta työnantajaa, näet kaikki palkkatietosi tulorekisteristä. Tulorekisteristä kannattaa muutenkin käydä tarkistamassa aika ajoin, että kaikki palkkatiedot näkyvät siellä samanlailla kuin palkkalaskelmallasi.

Noudatettava työehtosopimus määrittää minimipalkan

Työnantajan on toimitettava jokaisen palkanmaksun yhteydessä työntekijälle palkkalaskelma. Palkkalaskelmalta ilmenee, mitä työntekijä on ansainnut palkanmaksukaudella. Jotta työntekijä voi tarkistaa palkan, täytyy jokainen palkkalaji merkitä erikseen: 

  • tehdyt työtunnit ja tuntipalkka tai kuukausipalkka
  • palkanlisien, kuten ilta- tai yötyölisien hinta ja niihin oikeuttavien tuntien määrä.
  • arkipyhäkorvaukset, vuosivapaat, lomarahat, lomakorvaukset, bonukset, luontaisedut, verovapaat matkakustannusten korvaukset jne. 

Tämän lisäksi palkkalaskelmalle tulee merkitä seuraavat tiedot:

  • työntekijän nimi, ammatti ja syntymäaika
  • työnantajan nimi ja toimipiste
  • työsuhteen alkamispäivä ja mahdollinen päättymispäivä
  • palkanmaksupäivä
  • peritty ennakonpidätys, työeläkemaksu ja työttömyysvakuutusmaksu. Lisäksi palkasta voidaan periä ay-jäsenmaksu ja ulosmittaus.
  • ennakonpidätyksen alainen palkkakertymä maksettavalta palkkakaudelta, kuluvalta kalenterivuodelta ja viime vuodelta.
  • sairausvakuutuksen päivärahamaksu

Olisi myös hyvä, jos työntekijä näkisi suoraan palkkalaskelmalta ajantasaisen vuosilomapäivä kertymän. Mikäli lomapäiväsaldoa ei ole näkyvillä vielä palkkalaskelmalla, niin olethan yhteydessä omaan esimieheesi ja selvitä voidaanko se lisätä myös sinne.  Alla on esimerkki Netvisorin palkkalaskelmasta (kuva Netvisorin sivuilta). 

 

Näyttökuva 2023-8-22 kello 15.07.06

Palkkalaskelman tiedot

Erityisen tarkasti palkan tarkistaminen kannattaa tehdä silloin, kun palkan mukana on tavallisesta poikkeavia suorituksia – kuten esimerkiksi kesällä lomaraha. Mahdolliset iltalisät, sunnuntailisät ja ylityökorvaukset eritellään laskelmalla erikseen ja näiden suuruus ja laskentaperusteet määritellään yleensä työehtosopimuksessa.

Tuntityöntekijöiden on tarkkailtava myös arkipyhäpäivien palkanmaksua. Kuukausipalkkalaiset saa aina normaalin palkan joka kuukausi, mutta tuntityöntekijät saavat normaalia työssäolon palkkaa tehtyjen tuntien mukaan. Esimerkiksi matkailu- ja ravintola-alalla sekä kaupan alalla kertyy vuosivapaita tehtyjen tuntien mukaan. Jollain aloilla maksetaan erillistä arkipyhäkorvausta ja esimerkiksi rakennusalalla maksetaan jokaisen palkanmaksun yhteydessä 7,7 % työajanlyhennyskorvausta, joka kattaa arkipyhäviikot (itsenäisyyspäivää lukuun ottamatta).

Jollain toimialoilla kertyy myös työajan lyhennysvapaita eli pekkaspäiviä. Tämä koskee työaikamuotoja, jossa säännöllinen työaika on 40 tuntia työviikossa

Mitä sinun täytyy tarkistaa palkkalaskelmalta?

Kun työntekijä lomailee, hänen kuuluisi saada sama palkka mitä työssäoloajaltakin. Vaikka tekisit vain 1 h töitä, kuuluu siihen päälle maksaa vuosilomakorvaus, vaikkei varsinaisia vuosilomapäiviä kertyisikään. Kun lopetat työsuhteen, tarkista, että sinulle on maksettu myös lomakorvaus työsuhteen päättyessä.

Useilla aloilla maksetaan myös lomarahaa, mutta monesti tätä ei makseta työsuhteen päättyessä. Lomaraha on yleensä puolet lomapalkasta. Vuosiloma-ajan palkan laskentaperiaate määräytyy työehtosopimuksen tai vuosilomalain mukaan. Vuosilomien laskentaperiaate kannattaa käydä läpi oman esimiehen kanssa heti työsuhteen alussa tai viimeistään lomakauden alkaessa. Lue lisää lomapäivien kertymisestä ja lomapalkan määrästä EMU:n artikkelista täältä.

Vuosiloma-ajan palkanmaksu

Palkanlaskenta on haastavaa eri työehtopimusten ja lakien tulkinnan myötä. Kun on kyse omasta palkasta, niin kannattaa muistaa että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Mikäli omassa palkkalaskelmassa on epäselvyyksiä, niin kannattaa se käydä läpi oman esimiehen kanssa. EMUn palkka-asiantuntijat ovat apunasi, mikäli tarvitset apua palkkalaskelman tulkinnassa ja palkan tarkistaminen pohdituttaa. 

Palkka-asiantuntija on apunasi

Palkanlaskentapalvelut luotettavasti osaaviin käsiin

EMU on monen yrityksen luottokumppani palkanlaskentaan ja henkilöstöhallintoon liittyvissä asioissa. Kerro meille, kuinka voisimme auttaa yritystäsi. Voit esittää mieltä askarruttavat kysymyksesi asiantuntijallemme tai pyytää toki tarjouksen yhteistyöstä.

_DSC6500-1
Juttele asiantuntijalle

Tiina Lönn

+358 50 393 4761
tiina.lonn@emu.fi

Pyydä tarjous

Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.

Pyydä tarjous

Lue lisää henkilöstöhallintoa koskevia artikkeleita

Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Korvaukset 2025 verottaja
Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Hallituksen työmarkkinauudistukset – miten ne vaikuttavat yrityksen arkeen?
tyomarkkinauudistukset
Hallituksen työmarkkinauudistukset – miten ne vaikuttavat yrityksen arkeen?
Työajanseuranta­­­järjestelmän merkitys yrityksen palkkaprosessiin
tyoajanseurantajarjestelma palkanlaskenta
Työajanseuranta­­­järjestelmän merkitys yrityksen palkkaprosessiin
Mitä vaiheita Startup-yritys kohtaa matkallaan? Tunnista ja toimi oikein
startup yritys tilitoimisto
Mitä vaiheita Startup-yritys kohtaa matkallaan? Tunnista ja toimi oikein