Pikkujoulukulut ja joululahjat verotuksessa

Maria Koskenmaa
Kirjoittanut
Maria Koskenmaa

maria.koskenmaa@emu.fi

Pikkujoulukausi on taas käsillä ja on aika jälleen miettiä, ovatko pikkujoulut ja joululahjat verotuksessa vähennyskelpoisia?

EMU_IGpostaus_joulukalenteri_kehyys_2-1

Tuloverolain mukaan henkilökunnalle järjestetyt pikkujoulut ovat verovähennyskelpoisia, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

  • juhlat kustannuksiltaan ja järjestämistiheydeltään tavanomaisia ja kohtuullisia
  • juhla on suunnattu koko henkilökunnalle
  • juhlissa on ainoastaan yrityksen henkilökunta ja johto
  • juhla on työnantajan järjestämä ja työantajan määräämässä paikassa
  • pikkujoulujuhlien kulujen kuitit pitää toimittaa kirjanpitoon

Yritys voi vähentää pikkujoulukuluina mm. ohjelman, ruoka- ja juomatarjoilun, tilavuokran sekä yhteiskuljetuksen. Vähennysoikeus on sekä tuloverotuksessa että arvonlisäverotuksessa. 

Huomiona, että jos paikalla on henkilökunnan lisäksi mukana asiakkaita tai yhteistyökumppaneita, juhla ei olekaan pelkkä henkilökuntajuhla vaan osittainen edustustilaisuus. Heidän osalta tuloverotuksessa saa vähentää 50 prosenttia. Arvonlisäveron vähennysoikeutta näillä kuluilla ei ole. Onkin tärkeää, että juhlien osallistujat pystytään dokumentoimaan luotettavalla tavalla.

Pikkujoulukulut ovat vähennyskelpoisia

Työantaja voi antaa myös henkilökunnalle joululahjan. Joululahja on verovapaa etu, kun sen arvo on korkeintaan 100 euroa ja lahjakäytäntö koskee koko henkilökuntaa.  Joululahja voi olla esimerkiksi herkkukori, esine, pääsylippu, palvelu tai yksilöity lahjakortti. Joululahjaan voi sisällyttää myös kohtuullisesti alkoholia, esimerkiksi pullon viiniä.

Työantajan antama yksilöity lahjakortti tarkoittaa tietyn palvelun tai esineen ostamista tietystä paikasta. Verottaja tulkitsee lahjakortin verotettavaksi tuloksi, mikäli työntekijä saa vapaasti päättää mitä lahjakortilla ostaa.

Kaikki rahana tai rahaan verrattavana suorituksena annetut lahjat ovat aina työntekijälle palkkaa. Lahjat saa vähentää yrityksen tuloverotuksessa, mutta arvonlisäverojen vähennysoikeutta ei ole henkilökunnan joululahjoissa.

Lue lisää työntekijöiden lahjoista Verohallinnon sivuilta täältä.

Joululahjojen verotus

Jouluna halutaan myös muistaa yhteistyökumppaneita kuluneesta vuodesta. On tärkeää erottaa, onko kyseessä edustus- vai mainoslahja. Mainoslahjat ovat arvoltaan vähäisiä ja samanlaisia lahjoja, jotka jaetaan monesti usealle.  Mainoslahjan arvo saa olla enintään 50 euroa. Monesti mainoslahjasta voi bongata myös yrityksen logon. Tämäntyyppiset lahjat ovat 100% vähennyskelpoisia tuloverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa.

Sen sijaan edustuslahja on saajalleen paljon yksilöllisempi ja arvokkaampi kuin mainoslahja. Tuloverotuksessa näistä saa vähentää 50 prosentti ja arvonlisäveroa niistä ei voi vähentää ollenkaan. 

Yhteistyökumppaneille annetut joululahjat

Joulun aikaan yritykset lahjoittavat monesti varojaan myös hyväntekeväisyyteen. Myös näiden osalta verottajalla on tarkat ohjeistukset vähennyskelpoisuuden osalta.

 

Vähäinen lahjoitus yleishyödylliseen tarkoitukseen

Kun lahjoitat rahaa järjestölle, tulee kohteen olla yleishyödyllinen, paikallinen tai yrityksen toimialaa lähellä oleva tarkoitus. Kohteita voi olla esimerkiksi urheiluseura, mielenterveys – tai lapsijärjestöt. Yritys voinvähentää verotuksessa enintään 850e lahjoituksen saajaa kohti. Tämä raja on lahjoituksensaaja kohtainen, eli yritys voi lahjoittaa myös useammalle järjestelle ja saada jokaisesta vähennyksen. Huomioithan, että poliittisen tarkoitukseen tehdyt lahjoitukset eivät ole vähennyskelpoisia.

Vinkkinä, että järjestötoimintaa voi tukea myös ostamalla mainostilaa esimerkiksi urheilujoukkueen pelipaidasta. Tässä tapauksessa yrityksen kulut ovat vähennyskelpoisia mainos- ja markkinointikuluina eikä myöskään summan suuruudelle ole rajaa.

Lahjoitukset tieteeseen, taiteeseen tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämiseen

Yhteisöt voivat vähentää myös isompia lahjoituksia, jos ne on tehty tiedettä, taidetta tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä edistävään tarkoitukseen. Kohteesta riippuen ylärajat on 50 000 eurosta  250 000 euroon. Lahjoituskohteista löytyy tarkemmat tiedot Verohallinnon nettisivuilta.

Yrityksen lahjoitukset hyväntekeväisyyteen

Lue lisää blogeja

Palkka-avoimuusdirektiivi tulee – Mitä työnantajan tulee tietää?
palkka-avoimuusdirektiivi
Palkka-avoimuusdirektiivi tulee – Mitä työnantajan tulee tietää?
ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille
alv muutos
ALV muuttuu 1.9.2024: Konkreettiset faktat yrityksille
Palkanlaskenta kansainvälisissä tilanteissa – Mitä ottaa huomioon?
palkanlaskenta kansainvalisyys
Palkanlaskenta kansainvälisissä tilanteissa – Mitä ottaa huomioon?
Mitä on laadukas palkanlaskenta?
palkanlaskennan ulkoistus
Mitä on laadukas palkanlaskenta?