Maria Koskenmaa
maria.koskenmaa@emu.fi
Lukuaika 2 min Julkaistu 03.04.2025
Ravintola-alan palkanlaskenta on monimutkainen prosessi, jossa on otettava huomioon vaihtelevat työajat, lisät, TES-määräykset ja mahdolliset sesonkivaihtelut työvuorojen suunnittelussa. Tässä blogitekstissä käymme läpi tehokkaat palkanlaskentaprosessit, joilla varmistetaan työntekijöiden tyytyväisyys ja yrityksen taloudellinen vakaus eri sesonkeina.
Ravintola-alalla työntekijöiden palkkaus perustuu matkailu- ja ravintolapalveluiden työehtosopimukseen. TES määrittelee mm:
Oikein tehty ravintola-alan palkanlaskenta edellyttää, että TES-tiedot ovat ajan tasalla jo työvuoroja suunniteltaessa ja niitä sovelletaan jokaisen työntekijän kohdalla oikein.
Ravintola-alalla työajat voivat olla epäsäännöllisiä, mikä tekee työtuntien seurannasta kriittisen osan palkanlaskentaa. Suositeltavia käytäntöjä ovat:
Ravintola-alalla työntekijöiden lomapalkka ja sairausajan palkka määräytyvät TES:n mukaisesti. Keskeisiä huomioitavia asioita ovat:
On hyvä myös miettiä olisiko erillisestä HR-järjestelmästä hyötyä, varsinkin jos työntekijöitä alkaa olemaan jo lähemmäs 20. Parhaassa tapauksessa kaikkien työntekijöiden henkilötiedot ovat tietoturvallisesti yhdessä paikassa, josta kaikki henkilö- ja palkkatietomuutokset menevät suoraan palkkajärjestelmään. Ei enää viestinvaihtoa palkkamuutoksesta tai vaihtuvasta tilinumerosta.
Ravintola-alalle on tyypillistä, että työntekijöillä on mm. hygiania- ja anniskelupassi. Myös nämä tiedot on kätevää säilyttää yhdessä HR-järjestelmässä. HR-ominaisuudet mahdollistavat tehokkaasti kehityskeskustelut ja rekrytointiprosessin läpiviennin.
Lisäksi lomapäivien ajantasainen näkyvyys yksinkertaistaa lomasuunnittelua, sillä työntekijät voivat jättää lomatoiveensa suoraan HR- järjestelmään, josta ne menevät automaattisesti palkkajärjestelmään. Palkansaajalla, esihenkilöllä ja palkanlaskijalla on koko ajan sama tieto ajantasaisesta lomapäivien määrästä.
Oikein hoidettu ravintola-alan palkanlaskenta on yritykselle elintärkeää, sillä se vaikuttaa sekä työntekijöiden tyytyväisyyteen että yrityksen taloudelliseen kestävyyteen, kun sesonkivaihtelut osataan huomioida jo työvuorosuunnittelusta lähtien. Selkeä ja ajantasainen työajanseuranta, TES:n noudattaminen, automatisoitu palkanlaskenta ja lakisääteisten velvoitteiden täyttäminen takaavat sujuvan ja reilun palkanmaksuprosessin, jolloin ei ole tarvetta tehdä kalliita korjaus ajoja jälkikäteen.
Kun palkanlaskenta toimii moitteettomasti, työntekijät voivat keskittyä olennaiseen – tarjoamaan asiakkaille parasta mahdollista palvelua!
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.