Työsuojelutarkastus: Miten valmistautua? Mitä tarkastuksessa tapahtuu?

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

Vastataanpa heti alkuun siihen, mikä on työsuojelutarkastus: Työsuojelutarkastukset ovat työsuojeluviranomaisen suorittamia tarkastuksia, joiden tarkoituksena on varmistaa, että yrityksen toiminta noudattaa työturvallisuus- ja työterveyssäädöksiä. Tarkastuksessa käydään läpi mm. työpaikan olosuhteet, työvälineet, työturvallisuusohjeet sekä työntekijöiden hyvinvointiin liittyvät asiat. Yleistä on myös, että tarkastaja teettää ennakkokyselyn työntekijöille. 

Tarkastuksesta voidaan ilmoittaa etukäteen tai ne voidaan tehdä ilman ennakkoilmoitusta. Tyypillistä kuitenkin on, että työsuojeluviranomainen ilmoittaa tarkastuksesta etukäteen. Tällöin yrityksellä on muutamia päiviä tai jopa viikkoja aikaa valmistautua työsuojelutarkastukseen – riippuen tarkastuksen luonteesta tai kiireellisyydestä. Etukäteisilmoituksen tarkoituksena on valmistautumisen mahdollistamisen lisäksi varmistaa se, että tarkastukseen osallistuvat yrityksen vastuuhenkilöt ja tarvittavat dokumentit ovat saatavilla. Tämä tietysti helpottaa tarkastuksen suorittamista ja tehostaa prosessia. 

valmistautuminen tyosuojelutarkastukseen

1. Tutustu säädöksiin ja ohjeisiin

Ensimmäisenä on tärkeää tietysti olla tietoinen ja perehtyä voimassa oleviin työsuojelusäädöksiin ja ohjeisiin. Työsuojeluviranomaisen verkkosivuilta löytyy kattavasti tietoa ja oppaita, jotka auttavat ymmärtämään, mitä asioita tarkastuksessa huomioidaan omaan liiketoimintaasi liittyen. 

2. Käy läpi nykytilanne

Ennen varsinaista työsuojelutarkastusta kannattaa tehdä sisäinen tarkastus yrityksen työympäristöstä ja käytännöistä. Tarkista esimerkiksi:

Tarkista työsuhteet ja työaikakäytännöt:Työsuojelutarkastuksessa tarkastellaan työsuhteiden ja työaikojen sääntöjen noudattamista. Varmista, että työaikakirjanpito on olemassa ja ajan tasalla. 

Työtilat ja työvälineet: Onko työpaikka siisti ja järjestyksessä? Ovatko kaikki työvälineet kunnossa ja asianmukaisesti huollettuja? Onko ilman lämpötila sopiva ja ilmastointi toimiva?

Turvallisuusohjeet ja käytännöt: Ovatko työturvallisuusohjeet helposti saatavilla ja päivitettyjä? Onko tarvittavat koulutukset, kuten Ensiapukoulutukset voimassa tarvittavalla määrällä henkilöstöä?

Henkilöstön suojavarusteet: Tarkista, että työntekijöillä on käytössään toimialaan kuuluvat suojavarusteet ja tarkista myös niiden kunto. 

3. Dokumentointi kuntoon

Tarkastuksessa yksi keskeinen osa-alue on dokumentaatio. Ennen tarkastuspäivää pyytää työsuojelutarkastaja yleensä toimittamaan etukäteen tärkeät dokumentit. Kaikki työsuojeluun liittyvät asiakirjat tulee olla ajan tasalla ja helposti löydettävissä. Tällaisia asiakirjoja ovat esimerkiksi:

  • Riskienarvioinnit
  • Työsuojelusuunnitelmat
  • Tapaturmarekisterit
  • Työntekijöiden perehdytys- ja koulutusrekisterit
  • Vaaratilanneraportit

Vinkki: Luo tarkastuslistoja ja aikatauluja dokumenttien tarkistamiseen säännöllisesti. Tämä auttaa välttämään kiirettä tarkastuksen alla.

4. Henkilöstön kouluttaminen työsuojeluun liittyvistä asioista

Asioita ei tokikaan tehdä työsuojelutarkastusta tai viranomaisia varten, vaan turvallista arkea ja toimivaa yrityskulttuuria ajatellen. Siksi työntekijöiden tietoisuus, osaamisen kehittäminen ja kouluttaminen ovat keskeinen osa työsuojelun onnistumisessa. Varmista, että kaikki työntekijät ovat saaneet riittävän perehdytyksen ja tietävät, miten toimia erilaisissa tilanteissa. 

Työsuojelun onnistuminen riippuu paljon siitä, kuinka hyvin työntekijät ymmärtävät siihen liittyvät velvoitteet ja ohjeet. Tarjoa säännöllistä koulutusta esimerkiksi riskien tunnistamisesta, oikeista työtavoista ja vaaratilanteiden raportoinnista.

5. Kommunikoi avoimesti

Ennen tarkastusta on hyvä tiedottaa henkilöstölle tulevasta tarkastuksesta ja sen tarkoituksesta. Avoin kommunikointi auttaa luomaan luottamuksellisen ilmapiirin ja vähentää mahdollisia jännitteitä tarkastuksen aikana.

Kuinka valmistautua työsuojelutarkastukseen?

Kun tarkastuspäivä koittaa tulisi yrityksen vastuuhenkilöiden olla paikalla ja valmiina esittelemään yrityksen toimintaa. Ole valmis vastaamaan tarkastajien kysymyksiin rehellisesti ja avoimesti. Muista, että tarkastuksen tavoitteena ei ole löytää virheitä, vaan varmistaa työpaikan turvallisuus ja hyvinvointi. Tarkastuksessa tarkastaja yleensä:

  • Tarkistaa dokumentit: Kaikki pyydetyt asiakirjat tulee olla saatavilla.
  • Keskustelee työntekijöiden ja johdon kanssa: Viranomainen saattaa haastatella työntekijöitä saadakseen käsityksen käytännön toiminnasta.
  • Tarkastaa työympäristön: Fyysinen kierros työpaikalla auttaa tunnistamaan mahdolliset riskit.

Ole rehellinen ja avoin tarkastuksessa. Viranomaiset arvostavat hyvää valmistautumista ja yhteistyöhalukkuutta. Työsuojelutarkastus on mahdollisuus tarkastella asioita ulkopuolisen silmin, ja parantaa työpaikan turvallisuutta entistä paremmaksi.

Mitä työsuojelutarkastuksessa tapahtuu?

Tarkastuksen jälkeen saat raportin ja se saattaa sisältää mahdollisia yritystäsi koskevia kehityskohteita. 

Käy raportti läpi huolellisesti: Selvitä, mitkä asiat tulee korjata ja missä aikataulussa.

Toteuta tarvittavat toimenpiteet: Tee palautteen pohjalta kehityssuunnitelma tarvittavien parannusten toteuttamiseksi. 

Seuraa muutosten vaikutuksia: Dokumentoi toimenpiteet ja arvioi, onko niiden myötä päästy toivottuihin tuloksiin.

Jälkitoimet: Mitä tapahtuu työsuojelutarkastuksen jälkeen?

Työsuojelutarkastukseen valmistautuminen on mahdollisuus kehittää yrityksen toimintaa ja parantaa työpaikan turvallisuutta. Jos haluat lisätietoja tai tarvitset apua valmistautumisessa, EMUn osaavat HR-ammattilaiset ovat valmiina auttamaan.

Työsuojelutarkastukseen valmistautuminen voi tuntua haastavalta, erityisesti silloin, kun työnantajana toimimisen lakisääteiset velvoitteet ja dokumentit eivät ole täysin hallussa. EMUn HR Starter Kit tarjoaa kokonaisvaltaisen ratkaisun, joka ei pelkästään auta täyttämään lakisääteisiä vaatimuksia, vaan myös tehostaa yrityksesi henkilöstöhallintoa pitkällä aikavälillä. HR Starter Kit sisältää nykytilan auditoinnin ja konkreettisen toimenpidesuunnitelman.

  • Lakisääteiset dokumentit ajan tasalle: Kartoitamme työnantajavelvoitteiden täyttämisen tilan ja autamme täydentämään mahdolliset puutteet, kuten riskienarvioinnit, työsuojelusuunnitelmat ja perehdytysasiakirjat.
  • Selkeä kokonaiskuva: Auditoinnin avulla tiedät, mitä asioita työsuojelutarkastuksessa tarkastellaan ja miten yrityksesi nykyiset käytännöt vastaavat vaatimuksia.
  • Toimenpidesuunnitelma: Saat räätälöidyn suunnitelman, jonka avulla voit systemaattisesti edistää työsuojeluun ja henkilöstöhallintoon liittyviä tavoitteitasi.
  • Asiantuntijan tuki: Kokeneet HR-asiantuntijamme ovat tukenasi koko prosessin ajan, mikä vähentää stressiä ja varmistaa, että valmistautuminen sujuu tehokkaasti.

HR Starter Kit ei ole pelkästään lakisääteisten velvoitteiden täyttämistä varten – se on työkalu, jolla rakennetaan yrityksellesi vahva perusta kestävälle henkilöstöjohtamiselle. Kun yrityksesi HR-käytännöt ja dokumentaatio ovat järjestyksessä, myös työsuojelutarkastukset sujuvat mutkattomasti ja ilman yllätyksiä.

EMU on tukenasi varmistamassa, että yrityksesi täyttää kaikki työnantajavelvoitteensa, kehittää työsuojelun käytäntöjään ja luo turvallisen, toimivan työympäristön kaikille työntekijöilleen. Turvallista ja menestyksekästä työpäivää kaikille! Lue lisää kattavista HR-palveluistamme täältä.

Lopuksi

Lue lisää artikkeleitamme

Työsuojelutarkastus: Miten valmistautua? Mitä tarkastuksessa tapahtuu?
tyosuojelustarkastus
Työsuojelutarkastus: Miten valmistautua? Mitä tarkastuksessa tapahtuu?
Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Korvaukset 2025 verottaja
Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Kaupparekisterin ylläpito: Älä laiminlyö ilmoittamista! Vältä sanktiot
kaupparekisterin paivittaminen
Kaupparekisterin ylläpito: Älä laiminlyö ilmoittamista! Vältä sanktiot
Kaupparekisteriin ilmoittautuminen: Miksi ilmoittaudun ja miten?
Kaupparekisterin merkitys
Kaupparekisteriin ilmoittautuminen: Miksi ilmoittaudun ja miten?