Lukuaika 2 min Julkaistu 21.12.2022
Vuosiloman ABC
Kesälomien alku on useilla meistä jo aivan nurkan takana ja yleisesti puhutaankin, että Suomessa liike-elämä pysähtyy juhannukselta aina elokuuhun saakka. Mennyt kevät on koronatilanteen takia ollut monelle äärimmäisen stressaava ja raskas, joten akkujen latailu tulee enemmän kuin tarpeeseen.
Viimeisten kuukausien aikana olemme joutuneet muokkaamaan työskentelytapojamme ja työtehtäviä, sopeutumaan etätyöskentelyyn ja opettelemaan valtavasti uutta. Usealla koko arkielämä on heittänyt kuperkeikan, ja töiden lisäksi kaikki muu mitä elämässä tapahtuu, on rajoittunut hyvin pieneen piiriin neljän seinän sisälle. Lisäksi samaan aikaan koko maailman laajuudella on tapahtunut mullistavia asioista, joihin kukin reagoi omalla tavallaan. On aivan selvää, että kaikki tämä on kuormittanut aivan eri tavalla kuin normaalitilanne ja nyt olisikin erityisen tärkeää todella pyhittää loma-aika rauhoittumiseen ja palautumiseen.
Puhekielessä käytetään usein termejä kesäloma ja talviloma, mutta käytännössä meillä jokaisella on vain vuosilomaa, joka yleisesti tykätään jakaa kesälle ja talvelle. Vuosiloma on palkallista lomaa, jota kertyy määritetty määrä vuosittain tehdyn työn perusteella, ja se määräytyy pääsääntöisesti vuosilomalain mukaan.
Mikäli työpaikalla noudatetaan jotakin työehtosopimusta, määräytyy lomapäivien määrä ja loman ajalta maksettava palkka sen mukaan. Suomessa niin sanotut täydet lomapäivät vuodelle ovat 30 päivää. Jos työsuhde on kestänyt alle vuoden lomanmääräytymisvuoden päättyessä lomaa ansaitaan 2 lomapäivää kalenterikuukautta kohden, ja 2,5 lomapäivää, jos työsuhde on kestänyt vähintään vuoden. Lomanmääräytymisvuodella tarkoitetaan 1.4.–31.3. välistä 12 kuukauden ajanjaksoa.
Käytännössä lomaa on kuitenkin yleisesti käytettävissä 25 arkipäivää, sillä lauantait lasketaan lomapäiviksi. Tämä tarkoittaa sitä, että viikon lomailu kuluttaa 6 lomapäivää. Kesälomista puhuttaessa tarkoitetaan lomakautta, joka sijoittuu 2.5.–30.9. väliselle ajanjaksolle ja jonka kuluessa työnantajan on yleensä annettava työntekijälle mahdollisuus lomaan. Talviloma puolestaan sijoittuu lomakaudelle 1.10.– 30.4. Vuosiloma jaetaan usein niin, että kesälomaa pidetään neljä viikkoa touko-syyskuun aikana ja talvilomaa viikko loka-huhtikuussa.
Miten lomapäivät määräytyvät?
Työn ja vapaa-ajan tasapainosta olisi tärkeää huolehtia ympäri vuoden. Vaikka elämä olisikin hyvin tasapainossa ja työn positiivinen imu vahva, jokainen tarvitsee välillä täyden irtioton töistä. Tämä on pitkällä tähtäimellä äärimmäisen tärkeää jaksamisen kannalta. On kyse kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista ja omia stressaantumisen merkkejä onkin hyvä oppia tunnistamaan jo hyvissä ajoin, jotta myös lomia voi jaksottaa sen mukaan. Onko sinulla vaikeuksia keskittyä? Levottomuutta? Oletko usein huonolla tuulella? Onko usein sellainen olo, ettet saa mitään aikaiseksi? Etkö saa nukuttua kunnolla? Kaiken edellä mainitun voi selittää itselleen normaaliksi, mutta kaikki ne voivat olla myös merkkejä kuormittumisesta. Mikäli useampi kuin yksi varoitusmerkki osuu kohdilleen, voidaan usein jo puhua ylikuormittumisesta ja tämä kierre on katkaistava hyvissä ajoin.
Mieltä ja kehoa on hyvä lepuuttaa myös keskellä arkea, mutta lomalla työmielentilasta olisi irtaannuttava kokonaan. Tämä antaa sekä mielelle että keholle mahdollisuuden palautua ja latautua. Muutaman päivän mikrolomilla voi olla iso merkitys, mutta jotta mieli saisi täyden levon työasioilta, lomaa olisi hyvä olla yli viikko putkeen. Tällainen vähintään viikon mittainen lomarupeama olisi hyvä pitää pari kertaa vuodessa. Loman aikana palautuu parhaiten kun nukkuu riittävästi, ei aikatauluta kaikkia lomapäiviä ja tekee jotain aivan muuta kuin mitä normaalissa arjessa. Lomaa ei kannata suorittaa – on hyvä antaa itselleen lupa myös olla tekemättä mitään!
Loman tarkoitus on palauttaa ja ehkäistä ylikuormitusta
- Valmistaudu lomaasi – mikäli mahdollista suunnittele työsi niin, että pystyt keventämään työtaakka jo ennen lomaa. Priorisoi niitä asioita, jotka on saatava valmiiksi ennen lomaa ja delegoi loput työtehtäväsi mahdollisuuksien mukaan.
- Huolehdi, että tiimisi/organisaatiosi jäsenet ja asiakkaat tietävät, milloin olet lomalla ja milloin palaat
- Aseta sähköpostiisi poissaoloviesti, jossa lupaat palata asiaan lomasi jälkeen.
- Hiljennä tai poista puhelimestasi työhön liittyvät sovellukset kuten sähköposti, kalenteri ja slack lomasi ajaksi. Älä roiku työkanavissa loman aikana.
- Ennen kaikkea: muista nauttia lomasta!
Lomalle lähtijän muistilista
Lue lisää blogeja
Juttele asiantuntijalle
Fredrik Widenas
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Pyydä tarjous
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.