Lukuaika 2 min Julkaistu 23.10.2019
HR:n 6 kultaista sääntöä
Rakenna tietoisesti ja alusta alkaen luottamuksellista ja avointa kulttuuria. Muista sen lisäksi elää yrityksesi arvot todeksi arjessa. Kulttuuri on ikään kuin yrityksen selkäranka, joka heijastuu ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, johtamisessa, arvoissa ja asenteissa. Se on henkilöstöjohtamisen ydintä, jolla on vaikutusta niin liiketoimintaan kuin myös työn tekemisen fiilikseen. Kaiken lisäksi, kulttuurilla voi erottautua kilpailijoista. Hyvä yrityskulttuuri voi muodostua tiettyyn pisteeseen asti ihmisten kautta, mutta jotta se säilyy ja skaalautuu yrityksen kasvaessa, sitä täytyy johtaa.
1. Rakenna kulttuuria
Luo yritykselle selkeyttä kevyillä struktuureilla ja yhteisillä pelisäännöillä. Prosesseja on hyvä rakentaa tukemaan tekemistä ja selkeyttämään toimintatapoja. Moni karsastaa prosesseja ja niistä tuleekin helposti mielikuva hierarkkisesta organisaatiosta ja jäykästä rakenteesta. Pieni kasvuyritys ei tarvitse jäykkiä prosesseja tai turhaa hierarkiaa, mutta kevyt struktuuri helpottaa käytännön työtä ja startupeille ominaista arjen kaaosta. Esimerkiksi henkilöstöjärjestelmän avulla pystyy kokoamaan tärkeimmät tiedot ja dokumentit yhteen, roolikuvaukset taas auttavat tavoitteiden saavuttamisessa ja selkeyttävät oman työn hallintaa. Myös yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri saavat boostia, kun yrityksessä on yhdessä sovitut pelisäännöt.
2. Luo struktuuria
Strateginen hyvinvoinnin johtaminen nousee yhä arvokkaammaksi osaksi yrityksen kulttuuria ja johtamista. Työn näytellessä merkittävää roolia ihmisen arjessa, on syytä puhua yleisestä hyvinvoinnista – ei niinkään pelkästä työhyvinvoinnista. Mikä saa ihmiset voimaan hyvin työpaikoilla? Alkuun on hyvä huomioida mitä työnantaja voi tehdä hyvinvoinnin eteen ja mikä on ihmisten omalla vastuulla. On hyvä pitää mielessä miten hyvinvointiin panostaminen näkyy kaikessa tekemisessä, arjen valinnoissa ja johtamisessa. Miten joustavaa työskentely on, pidetäänkö yhteisiä taukoja ja kannustetaanko liikuntaan ja hyvinvointiin? Nykyajan suorituskeskeisyys ja työn kuormittavuus voi heijastua tehottomuutena ja uupumuksena tai sairaspoissaoloina. Tämä näkyy suoraan myös viivan alla, joten ihmisten jaksamisesta huolehtiminen on tästäkin näkökulmasta erityisen tärkeää.
3. Panosta hyvinvointiin
4. Laita rekrytointi ja perehdytys kuntoon
5. Kehitä itseäsi ja johda paremmin
On tärkeää, että henkilöstö on selvillä yrityksen suunnasta, visiosta ja missiosta. Ota henkilöstö mukaan vaikuttamaan yrityksen kasvumatkalle. Viesti mieluummin liikaa, kuin liian vähän. Sillä saat luottamuksen henkilöstön keskuudessa.
Autamme yritystäsi myös HR-asioissa. Ole yhteydessä, niin jutellaan lisää!
6. Viesti paljon ja läpinäkyvästi
Lue lisää blogeja
Juttele asiantuntijalle
Fredrik Widenas
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Pyydä tarjous
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.