Maksuhäiriömerkintöjen säilytysajat lyhenevät lakimuutoksen myötä

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

Joulukuussa voimaan tullut luottotietolain muutos on tuonut uudistuksia maksuhäiriömerkintöjen säilytysaikoihin. Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä voidaan poistaa luottotietorekisteristä jo kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietorekisteriä pitävät yritykset vastaanottavat tiedon velan maksusta. Muutoksen tavoitteena on parantaa taloudellisiin vaikeuksiin joutuneiden asemaa. Mitä muutos pitää sisällään? Jatka lukemista!

 

Entisen luottotietolain mukaan maksuhäiriömerkintä on pysynyt velallisen tiedoissa tietyn ajan, vaikka velallinen olisikin jo suorittanut saatavansa. Lisäksi uusi maksuhäiriömerkintä on voinut vaikuttaa edellisen maksuhäiriömerkinnän kestoon. Maksuhäiriömerkinnän säilyminen rekisterissä saatavan takaisinmaksusta huolimatta on voinut johtaa kielteisesti yrityksen toimintaedellytyksiin ja yksityishenkilöiden sopimussuhteiden syntymiseen. Näin ollen maksuhäiriömerkinnän säilyminen rekisterissä saatavan takaisinmaksusta huolimatta voi johtaa yrityksillä ja yksityishenkilöillä kohtuuttomaan tilanteeseen.

 

Uuden luottotietolain tuomilla muutoksilla puututaan kohtuuttomiksi katsottuihin tilanteisiin. Muutokset maksuhäiriömerkintöjen säilytysajoista koskevat sekä yritysten että yleisimpiä yksityishenkilöiden maksuhäiriömerkintöjä. Lakimuutoksen myötä maksuhäiriömerkintä voidaan poistaa luottotietorekisteristä kuukauden kuluessa siitä, kun luottotietorekisteriä pitävät yritykset vastaanottavat tiedon velan maksusta;

  • Yrityksillä velan maksu lyhentää maksuhäiriömerkinnän säilytysaikaa kuukauteen silloin, kun merkintä perustuu velkomustuomioon, vekselin protestiin, tiettyihin vero- tai vakuutussaataviin, tiettyihin ulosottoasioihin tai trattaan eli julkisuusuhkaiseen maksukehotukseen.
  • Yksityishenkilöillä velan maksu lyhentää maksuhäiriömerkinnän säilytysaikaa kuukauteen silloin, kun merkintä perustuu viranomaisen toteamiin maksuhäiriötietoihin, ulosottotietoihin sekä velkojan ilmoittamiin maksuhäiriötietoihin.

 

Lisäksi lakimuutoksen jälkeen jokaista maksuhäiriömerkintää käsitellään omanaan, eikä uudet maksuhäiriömerkinnät enää pidennä vanhan maksuhäiriömerkinnän säilytysaikaa.

 

Kun velallinen on maksanut velkansa pois, voi velallinen pyytää luottotietoihin lisättävää REF-merkintää. REF-merkintä tarkoittaa, että velallinen on maksanut velkansa. REF-merkinnän ilmoittamista luottotietorekisteriin voi pyytää velkojalta, tai ulosotosta johtuvien maksuhäiriömerkintöjen kohdalla Ulosottolaitokselta. Velkojalta voi myös pyytää tositteen velan maksusta. Tositteen sisältämien yksilöintitietojen avulla luottotietorekisteri voi kohdentaa tiedon maksusta oikeaan maksuhäiriömerkintään.

Luottamuksellista yhteistyötä

“Meillä oli jo aiemmin käytössä samantyyppistä palvelua, mitä EMU tarjoaa. Silloinen kumppanimme ei kuitenkaan pystynyt tarjoamaan meille kaikkea mitä kasvava yritys kaipaa, eikä varsinkaan EMUlle tyypillisellä ketteryydellä, joten kumppanin vaihto tuli ajankohtaiseksi”, kertaa Avosetin toimitusjohtaja Tuomas Saranen EMUn ja Avosetin alkutaivalta. Avosetilla on parhaillaan noin viitisentoista työntekijää ja EMUn Head of People and Culture Services Tiina Lönn on ollut kumppanuuden alusta asti Avosetilla HR Interim -roolissa. HR-palveluiden lisäksi EMU hoitaa Avosetin kirjanpidon ja palkanlaskennan ja sen lisäksi Avoset on hyödyntänyt EMUn osaamista myös talousjohtamisen ja lakipalveluiden osalta. “Käytännössä hyödynnämme EMUn kaikkia palveluita monipuolisesti”, summaa Tuomas.

Siirtyminen EMUn palveluiden pariin sujui Tuomaksen mielestä mallikkaasti. Monella muulla toimijalla käyttöönoton viestintä hoidetaan puhelimella ja sähköpostilla, mutta EMUlla käytössä oleva tiketöintijärjestelmä lisäsi läpinäkyvyyttä asiakkaan suuntaan ja paransi viestintää merkittävästi. “Olin aidosti ja positiivisesti yllättynyt, kun näin miten tarkkaan mietityt prosessit EMUlla oli käyttöönottovaiheeseen rakennettu. Asiakkaan näkökulmasta se teki käyttöönotosta erityisen sujuvaa”, kertoo Tuomas.

Lakiapua EMUlta

EMUn asiantuntijat vastaavat mielellään lakimuutoksia koskeviin kysymyksiin. Mikäli tarvitset ajantasaista tietoa tai apua lakiasioissa, ota yhteyttä EMUn lakitiimiin.

tapio_meltti_painokelpoinen_korkearesoluutio-1-1
Juttele asiantuntijalle

Tapio Meltti

+358 40 744 3738
tapio.meltti@emu.fi

Pyydä tarjous

Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.

Pyydä tarjous

Lue lisää lakiasioita koskevia artikkeleita

Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Korvaukset 2025 verottaja
Päivärahat ja kilometrikorvaukset vuonna 2025
Kaupparekisterin ylläpito: Älä laiminlyö ilmoittamista! Vältä sanktiot
kaupparekisterin paivittaminen
Kaupparekisterin ylläpito: Älä laiminlyö ilmoittamista! Vältä sanktiot
Kaupparekisteriin ilmoittautuminen: Miksi ilmoittaudun ja miten?
Kaupparekisterin merkitys
Kaupparekisteriin ilmoittautuminen: Miksi ilmoittaudun ja miten?
Hallituksen työmarkkinauudistukset – miten ne vaikuttavat yrityksen arkeen?
tyomarkkinauudistukset
Hallituksen työmarkkinauudistukset – miten ne vaikuttavat yrityksen arkeen?