Vuosiloma - usein kysytyt kysymykset

Maria Koskenmaa
Kirjoittanut
Maria Koskenmaa

maria.koskenmaa@emu.fi

Vuosiloma on monelle työntekijälle vuoden odotetuin aika – mahdollisuus levätä, ladata akkuja ja viettää aikaa omien mieltymysten mukaan. Samalla vuosilomaan liittyy paljon käytännön kysymyksiä, joihin vastaukset eivät aina ole itsestään selviä. Kokosimme tähän blogiin yleisimmät kysymykset ja vastaukset vuosilomasta Suomessa.

vuosiloma

Työsuhteen keston ja työehtosopimuksen (TES) mukaan vuosilomaa kertyy yleensä joko 2 arkipäivää kuukaudessa (alle vuoden kestänyt työsuhde) tai 2,5 arkipäivää kuukaudessa (yli vuoden jatkunut työsuhde). Lue lisää vuosiloman kertymisestä aiemmasta vuosilomiin liittyvästä blogikirjoituksesta täältä. Huom! Lomanmääräytymiskausi on 1.4.–31.3., ei kalenterivuosi.

1. Kuinka paljon vuosilomaa kertyy?

Samoin kuin vakituisessa, kunhan töissä käydään tarpeeksi usein (vähintään 14 päivää tai 35 tuntia kuukaudessa). Eli myös yhden kuukauden kesätyöpätkä kerryttää vuosilomapäiviä, jos työtunteja on yli 35 kuukaudessa. 

2. Miten vuosiloma kertyy määräaikaisessa työsuhteessa?

Vuosilomaa kertyy myös osa-aikatyötä tekevälle 2 arkipäivää kuukaudessa (alle vuoden kestänyt työsuhde) tai 2,5 arkipäivää kuukaudessa (yli vuoden jatkunut työsuhde). Myös vuosilomapäiviä kuluu viikon lomalta samaan tapaan kuin kokoaikaista työtä tekevällä, eli 6 lomapäivää, vaikka työntekijällä olisi joukossa omia vapaapäiviä. Sen sijaan lomapalkan laskentaan vaikuttaa se tekeekö työntekijä koko- vai osa-aikaisesti töitä. 

3. Kuinka monta lomapäivää kertyy osa-aikatyötä tekevälle? 

Lomapalkan ja lomakorvauksen laskenta riippuu työntekijän palkkaustavasta. Vuosilomalaissa on kolme erilaista laskentatapaa. Työntekijällä on oikeus saada vuosilomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa. Lue lisää lomapalkan laskennasta EMUn blogista.

4. Miten loma-ajan palkka lasketaan? 

Lomapalkka lasketaan prosenttiperusteisesti, jos muutos tapahtuu kesken lomanmääräytymisvuoden. Jos puolestaan muutos tapahtuu vasta lomanmääräytymisvuoden päättymisen jälkeen, niin lomapalkka lasketaan lomanmääräytymisvuoden aikaisen työajan perusteella. 

5. Mitä jos työaika ja palkkaustapa vaihtuu kesken loman­määräytymis­vuoden? 

Ns. kesäloma (24 päivää)  sijoitetaan yleensä lomakaudelle, joka on 2.5.–30.9. Kesälomasta pitää antaa yhdenjaksoisena vähintään 12 lomapäivää. Loput lomapäivät (ns. talviloma) voidaan pitää muuna aikana. 

6. Milloin vuosiloman saa pitää?

Kyllä. Kesälomasta pitää pitää yhdenjaksoisena vähintään 12 lomapäivää. Lopun voi antaa pidettäväksi yhdessä tai useammassa osassa.

7. Voiko loman pitää osissa?

Lomaa voi pitää koeajalla, jos lomaa on kertynyt ja työnantaja sen hyväksyy. Lomatoive kannattaa ilmoittaa kuitenkin ajoissa. Eli toisin sanoen lomaa on mahdollista pitää myös ennakkoon työnantajan suostumuksella, vaikka oikeasti tällä hetkellä 1.4. alkaen kertyvät lomat tulisivat pidettäväksi vasta seuraavan vuoden kesällä.

8. Saako lomaa pitää koeajalla?

Lomasta on pidettävä 18 päivää lomakaudella, loput lomapäivät voi siirtää. 24 lomapäivän ylittävän osan (yleensä 6 lomapäivää) voi säästää pidettäväksi tulevina vuosina.

9. Voiko vuosilomaa siirtää tai säästää? 

Kyllä, työnantajalla on oikeus määrätä loman ajankohta, mutta hänen on kysyttävä työntekijän toivetta loma-ajankohdalle  ennen päätöstä. Työntekijän toiveet tulee ottaa huomioon kohtuullisuusarvion perusteella. Loma-ajankohdasta on ilmoitettava vähintään kuukautta (poikkeustapauksessa  kahta viikkoa) ennen loman alkua.

10. Voiko työnantaja määrätä loman ajankohdan?

Lomaraha ei ole automaattinen oikeus, vaan se perustuu usein työehtosopimukseen tai työsopimukseen. Se on yleensä suuruudeltaan 50 % lomapalkasta ja maksetaan joko ennen tai jälkeen loman pitämisen.

11. Saavatko kaikki lomarahaa?

Jos sairastut ennen lomaa tai loman aikana, sinulla on oikeus siirtää loma myöhemmäksi. Loman siirtoon liittyy omavastuu, jos sairastuu loman aikana. Omavastuuaika on korkeintaan kuusi päivää. Vuosilomalaki takaa kaikille vähintään neljän viikon vuosiloman terveenä.

 
Sairausloma täytyy ilmoittaa työnantajalle viipymättä ja toimittaa tarvittaessa lääkärintodistus. Sairastumisen vuoksi siirretty loma voidaan pitää myöhemmin sovittuna ajankohtana.

12. Mitä jos sairastuu lomalla?

Pääsääntöisesti vuosilomaa ei voi vaihtaa rahaksi, ellei työsuhde pääty ennen loman pitämistä. Silloin maksamatta olevat lomapäivät maksetaan lomakorvauksena viimeisen palkan yhteydessä.

13. Voiko vuosiloman vaihtaa rahaksi?

Yleensä lomapäiviksi lasketaan kaikki arkipäivät, eli myös lauantait, mutta ei pyhäpäiviä tai muita arkipyhiä. Näin esimerkiksi viiden päivän lomaviikko kuluttaa kuusi lomapäivää. Huomioitavaa kuitenkin on, että sellaista sääntöä ei ole olemassa, että vuosilomaan pitäisi sisältyä tietty vähimmäismäärä lauantaita. 

14. Mikä lasketaan lomapäiväksi?

Vuosiloman tarkoitus on turvata työntekijän oikeus lepoon ja palautumiseen, joten työnantaja ei voi sallia työntekijän luopuvan lomastaan vapaaehtoisesti. Loman pitäminen on velvollisuus.

15. Mitä jos en halua pitää lomaa?

Vuosilomaa kertyy normaalisti vain työssäolopäiviltä tai työssäolon veroisilta päiviltä (kuten tietty määrä sairauslomaa). Pitkä poissaolo voi vähentää lomakertymää.

16. Miten vuosiloma kertyy, jos olen osan vuodesta poissa (esim. sairauslomalla tai opintovapaalla)?

Tottakai, mutta lomaa kertyy vain siltä kuukaudelta, jolloin työpäiviä on vähintään 14 tai työtunteja vähintään 35. Ja vaikkei 35 tuntimäärä täyty, niin silloin kertyy lomakorvausta tehtyjen työtuntien perusteella. 

17. Onko minulla oikeus lomaan, jos teen keikkatyötä tai tarvittaessa töihin kutsuttavana?

Molemmalla vanhemmalla on mahdollisuus saada vuosilomapäiviä yhteensä 160 arkipäivän osalta raskaus ja/tai vanhempainvapaa jaksolta. 

18. Miten vuosilomaa kertyy vanhempainvapaalla? 

Kyllä, pitämättömät lomat siirtyvät vapaan jälkeiseen ajankohtaan ja ne tulisi pitää kohtuullisessa ajassa paluun jälkeen.

19. Voiko vuosilomaa pitää hoitovapaan tai vanhempainvapaan jälkeen?

Vanhasta työpaikasta maksetaan lomakorvaus kaikista pitämättömistä  lomapäivistä. Lomarahan osuutta ei yleensä makseta pitämättömien lomien osalta. Uudessa työpaikassa lomapäiviä alkaa kertyä alusta uuden työsuhteen ja mahdollisen työehtosopimuksen ehtojen mukaisesti.

20. Entä jos vaihdan työpaikkaa kesken vuoden? 

Vuosiloma on paitsi oikeus myös velvollisuus, jonka tarkoituksena on turvata työntekijän jaksamista. Lakiin ja sopimuksiin perustuvat säännöt varmistavat sen, että jokaisella työntekijällä on mahdollisuus levätä työnsä vastapainoksi. Jos sinulla on erityistilanteita tai kysymyksiä, kannattaa kääntyä oman työnantajan puoleen – yhdessä löytyy varmasti paras ratkaisu! 

Lopuksi

Lue lisää artikkeleitamme

Konsernilaskenta – Miksi se on tärkeää ja miten pääset alkuun?
konsernilaskenta
Konsernilaskenta – Miksi se on tärkeää ja miten pääset alkuun?
Mitä kuluja verotuksessa saa vähentää?
mita voi vahentaa verotuksessa
Mitä kuluja verotuksessa saa vähentää?
Näin jaat yrityksen varat tehokkaasti: konkreettiset vinkit johdolle
varojen jakaminen yrityksesta
Näin jaat yrityksen varat tehokkaasti: konkreettiset vinkit johdolle
Alv muutos 2025
alv muutos 2025
Alv muutos 2025