Huomioita ruotsalaisen työntekijän palkkaamisesta suomalaiseen yritykseen

EMU Growth Partners
Kirjoittanut
EMU Growth Partners

Monet suomalaiset yritykset laajentavat toimintaansa ulkomaille, ja naapurimaamme Ruotsi houkuttelee monia yrityksiä potentiaalisena kohteena. Ruotsiin laajentuessa on tärkeää ymmärtää paikalliset säännöt ja käytännöt, erityisesti silloin, kun aikoo palkata ruotsalaisia työntekijöitä. Ruotsalaisen työntekijän palkkaamisessa on hyvä tiedostaa muutamia asioita etukäteen.  

20230620-EMU-172-1

Työnantajan on hyvä olla perillä paikallisista laeista ja normeista. Ruotsin työlainsäädäntö eroaa Suomen vastaavasta. Tärkeä askel ruotsalaisen työntekijän palkkaukseen on rekisteröityä Ruotsissa työnantajaksi. Ensimmäinen yllätys voi kuitenkin tulla tässä kohtaa, sillä vaikka elämme modernissa yhteiskunnassa, ei Suomesta voida asioida Ruotsin viranomaisiin digitaalisesti ja niinpä rekisteröityminen on tehtävä paperilla postitse. Näin ollen työnantajaksi rekisteröityminen kestää vähintään noin kuusi viikkoa. Tärkeää on myös toimittaa oikeat tiedot yrityksestä ja täyttää tarvittavat lomakkeet.  Huomioithan, että lomakkeissa on eroa pörssiyritysten ja PK-yritysten välillä. Me EMUlla voimme auttaa sinua oikeiden lomakkeiden täyttämisessä ja toimittamisessa oikeilla tahoille. Olemme tehneet monia työnantajaksi rekisteröitymisiä yritysten puolesta.

Rekisteröityminen työnantajaksi

Ruotsissa palkanmaksu ei onnistu ilman työnantajaksi rekisteröitymistä. Siksi rekisteröitymisen on oltava kunnossa. Jos siis olet rekrytointiaikeissa, kannattaa työnantajaksi rekisteröityminen laittaa heti vireille! Voit asettaa hakemuksessa ensimmäisen palkanmaksupäivän vaikkapa muutaman kuukauden päähän, jolloin saat aikaa rekrytoinnille. Jos palkkaus ei sittenkään toteudu, on yrityksen poisottaminen työnantajarekisteristä helpompaa kuin se, että yrität hoitaa asioita kiireessä ja myöhässä.

Suomeen verrattuna Ruotsissa on eroavaisuuksia myös sosiaaliturva-, eläke-, ja vakuutusmaksuja koskien. Suomessa palkanmaksun yhteydessä maksetaan automaattisesti erilaisia palkan sivukuluja, joita ovat mm tyel, työttömyys-, tapaturma-, ryhmähenki- ja sairausvakuutusmaksu. Lisäksi kuluja työnantajalle syntyy työterveyshuollosta, sairausajan palkasta, työvälineistä, vuosilomapalkasta yms. Ruotsissa puolestaan veroprosenttiin sisällytetään palkkojen sivukuluja. Palkan päälle maksetaan eläkerahaa, joka on yleensä noin 4,5-6% palkasta, kuitenkin enintään 35%. Eläkerahan suuruus voi olla yrityksen kilpailuvaltti työntekijämarkkinoilla. Lisäksi eroavaisuuksia löytyy myös muihin luontoisetukäytäntöihin, esimerkiksi Ruotsissa maksetaan yleensä liikuntaetua, lounasedut ovat harvinaisempia, kulttuurietuja ei yleensä ole lainkaan. Liikuntaetua lukuunottamatta Ruotsissa edut eivät ole verovapaita, toisin kuin Suomessa liinkunta- ja kulttuurietujen ollessa verovapaita 400 €/vuosi.

EMUlta löydät palkanlaskennan ammattilaiset, jotka auttavat sinua hoitamaan palkat oikein ja ajallaan niin Suomessa, Ruotsissa kuin vaikkapa Norjassakin. 

Palkanmaksu työntekijälle

Vaikka Suomi ja Ruotsi ovat naapurimaita, löytyy väliltämme silti kulttuurisia eroja. Siksi onkin merkityksellistä molemminpuolisesti ja arvostaen kuunnella toista. Stereotypisesti usein sanotaan, että Ruotsissa päätöksenteko kestää kauemmin, siihen osallistuu enemmän ihmisiä ja keskustelu vie aikaa. Kuitenkin päätöksenteon jälkeen asiat etenevät maaliin nopeasti. Suomessa taas puolestaan päätökset tehdään nopeasti, mutta maaliin saattaminen ja ihmisten sitouttaminen vie oman aikansa. Pitivät nämä stereotypiat paikkansa tai eivät, on silti tärkeää säilyttää avoin mieli.

Kulttuurieroja

Etätyökulttuurissa myös suomalaisen työntekijän on helppo pakata tietokone matkalaukkuun ja lähteä tekemään töitä ulkomaille, vaikkapa naapuriin Ruotsiin. Tällöin on hyvä perehtyä aikaisempaan blogiimme “Etätyöskentely ulkomailla – vinkit työnantajalle”. Kyseessä on siis etätyöskentely, ei ulkomaalaisen työntekijän palkkaaminen, jolloin myös lakien sanelemat menettelyt ovat erilaiset. 

Voisimmeko auttaa sinua jotenkin kansainvälistymisaskeleissasi? Ota yhteyttä ja katsotaan, millaista tukea voisimme sinulle tarjota.

Suomalainen työntekijä Ruotsiin etätöihin?

Lue lisää blogeja

Yrityksen valuaatio: Kuinka yrityksen arvo määritetään?
yrityksen valuaatio
Yrityksen valuaatio: Kuinka yrityksen arvo määritetään?
Onko tilitoimiston paikkakunnalla väliä? Ei, tässä miksi!
tilitoimisto helsinki, vantaa, espoo, turku
Onko tilitoimiston paikkakunnalla väliä? Ei, tässä miksi!
Nuoren työntekijän palkkaaminen – muista huomioida nämä asiat
nuoren tyontekijan palkkaaminen
Nuoren työntekijän palkkaaminen – muista huomioida nämä asiat
EMU tilitoimisto­kumppanina Ruotsissa
tilitoimisto ruotsissa
EMU tilitoimisto­kumppanina Ruotsissa