Maria Koskenmaa
maria.koskenmaa@emu.fi
Lukuaika 3 min Julkaistu 05.06.2024
Etätöiden ja kansainvälisten tilanteiden lisääntyessä on tärkeää muistaa tarkistaa, miten palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme yleisesti, mitä tulee ottaa huomioon tulorekisteri-ilmoituksissa ulkomaan tilanteissa.
Kansainvälisissä tilanteissa, kuten ulkomaantyöntekijöiden palkkaamisessa tai suomalaisen työntekijän työskentelyssä ulkomailla, tulorekisteri-ilmoitukset saattavat herättää monia kysymyksiä ja vaatia erityistä huomiota. Tulotiedot on ilmoitettava tulorekisteriin aina, jos maksajalla on tiedonantovelvollisuus jollekin tulorekisteriä käyttävälle tiedon käyttäjälle. Tällainen tilanne on aina, kun tulonsaaja on vakuutettu Suomessa.
Kansainvälisissä tilanteissa palkkatietojen ilmoittaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja perehtymistä. Äkkiä voi tuntua, että pää menee pyörälle! Tässä heti alkuun napakka muistilista ja loppu blogi sitten perehdytäänkin erilaisiin tilanteisiin tarkemmin:
Jos syntyy tunne, että apu olisi paikallaan, kysy rohkeasti EMUn palkkahallinnon ammattilaisilta. Me autamme, opastamme ja voimme myös hoitaa puolestasi!
Suomalaiseen työnantajaan rinnastetaan myös ulkomainen yritys, jolla on kiinteä toimipaikka Suomessa ja ulkomainen yhteisö, joka on Suomessa yleisesti verovelvollinen. Suomalaisen yrityksen tulee antaa palkkatietoilmoitukset seuraavissa tilanteissa:
Ulkomaisen työantajan ilmoitusvelvollisuuteen tulorekisteriin vaikuttaa se, onko yritys Suomessa yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Näissä tapauksissa kuitenkin palkkatietoilmoitus on aina annettava:
Ulkomaan tilanteisiin liittyy paljon muistettavia asioita ja yksi on esimerkki on, että ulkomaisen yrityksen, joka vuokraa ulkomailta tulevan työntekijän Suomessa olevalle työn teettäjälle, on annettava tulorekisteriin Verohallintoa varten vuokratyöntekijän aloittamisilmoitus.
Kansainvälisissä tilanteissa tulot ilmoitetaan käyttäen samoja tulolajeja riippumatta siitä, onko tulonsaaja yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Tulot ilmoitetaan tulorekisteriin aina euroina. Jos suoritus maksetaan muuna valuuttana, se on muunnettava euroiksi käyttäen maksupäivänä voimassa olevaa EKP:n viitekurssia.
Tulorekisteri-ilmoituksissa tulee huomioida myös mahdolliset lisätietomerkinnät.
Suomalaisen työnantajan tulee antaa lisätiedot myös seuraavissa tilanteissa:
Kun suomalainen työntekijä työskentelee suomalaisen työnantajan palveluksessa ulkomailla alle kuusi kuukautta, palkka verotetaan Suomessa. Työnantaja toimittaa palkasta ennakonpidätyksen Suomeen, maksaa sosiaaliturvaan liittyvät maksut ja antaa normaalit tulorekisteri-ilmoitukset. Työntekovaltiolla ei yleensä ole verotusoikeutta. Jos työntekopaikka on Pohjoismaassa, työnantajan tulee antaa Verohallinnolle täytettynä lomake NT1-työskentelyn alkaessa. NT1-lomakkeella varmistetaan, että toisessa Pohjoismaassa ei vaadita veron ennakkoa.
Tällöin palkkaan saattaa soveltua tuloverolain 77 §:ssä oleva verovapaussäännös eli niin sanottu kuuden kuukauden sääntö. Kun työnantaja jättää ennakonpidätyksen toimittamatta tulonsaajan palkasta, on työnantajan annettava tulorekisteriin tiedot ulkomaan työskentelystä NT2-tietoina.
Yli kuuden kuukauden työkomennuksissa on huomioitava myös vakuutuspalkka, joka ilmoitetaan tulorekisteriin omana tulolajina. Vakuutuspalkka määrittää työkomennuksen aikaiset sosiaalivakuutusmaksut.
Vakuutuspalkka on määriteltävä, jos
Huomioithan myös, että etätyötä ulkomailla tehtäessä tulee työntekijälle määrittää vakuutuspalkka samoilla ehdoilla kuin lähetetyillä työntekijöillä. Lue lisää etätyöskentelystä ulkomailla EMUn blogista täältä
Palkkatietojen ilmoittaminen tulorekisteriin kansainvälisissä tilanteissa vaatii tarkkuutta ja hyvää perehtyneisyyttä. Lisätietoja palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin löytyy Verohallinnon ohjeesta täältä. Työnantajan tulee ottaa huomioon työntekijän verotusasema, verosopimukset, sosiaaliturvamaksut ja työskentelyjaksojen pituudet. Hyödyntämällä EMUn asiantuntijoita voidaan varmistaa, että palkkatiedot ilmoitetaan oikein ja ajallaan, mikä auttaa välttämään mahdolliset ongelmat ja sanktiot.
+358 40 738 7209
fredrik.widenas@emu.fi
Fusce dignissim ante sit amet ante dapibus
porttitor. Nam ornare arcu a eleifend fermentum. Fusce eu vulputate eros. Donec non tempor leo.
Kerro meille tarpeitasi ja olemme sinuun
yhteydessä mahdollisimman pian.