Palkanlaskenta kansainvälisissä tilanteissa – Mitä ottaa huomioon?

Maria Koskenmaa
Kirjoittanut
Maria Koskenmaa

maria.koskenmaa@emu.fi

Etätöiden ja kansainvälisten tilanteiden lisääntyessä on tärkeää muistaa tarkistaa, miten palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme yleisesti, mitä tulee ottaa huomioon tulorekisteri-ilmoituksissa ulkomaan tilanteissa.

Kansainvälisissä tilanteissa, kuten ulkomaantyöntekijöiden palkkaamisessa tai suomalaisen työntekijän työskentelyssä ulkomailla, tulorekisteri-ilmoitukset saattavat herättää monia kysymyksiä ja vaatia erityistä huomiota. Tulotiedot on ilmoitettava tulorekisteriin aina, jos maksajalla on tiedonantovelvollisuus jollekin tulorekisteriä käyttävälle tiedon käyttäjälle. Tällainen tilanne on aina, kun tulonsaaja on vakuutettu Suomessa.  

palkkatiedot

Kansainvälisissä tilanteissa palkkatietojen ilmoittaminen vaatii erityistä huolellisuutta ja perehtymistä. Äkkiä voi tuntua, että pää menee pyörälle! Tässä heti alkuun napakka muistilista ja loppu blogi sitten perehdytäänkin erilaisiin tilanteisiin tarkemmin:

  • Selvitä työntekijän verotusmaa ja sovellettavat verosopimukset
  • Tarkista sosiaaliturva velvoitteet
  • Käytä asiantuntijoita: Kansainväliset tilanteet voivat olla monimutkaisia, joten älä epäröi käyttää vero- ja sosiaaliturva-asiantuntijoita apuna.
  • Pidä tiedot ajantasaisina: Varmista, että kaikki tiedot, kuten työntekijän asuin- ja työskentelymaa, ovat ajan tasalla ja ilmoita muutoksista viipymättä.

Jos syntyy tunne, että apu olisi paikallaan, kysy rohkeasti EMUn palkkahallinnon ammattilaisilta. Me autamme, opastamme ja voimme myös hoitaa puolestasi!

Muistilista palkkatietojen ilmoittamiseen

Suomalaiseen työnantajaan rinnastetaan myös ulkomainen yritys, jolla on kiinteä toimipaikka Suomessa ja ulkomainen yhteisö, joka on Suomessa yleisesti verovelvollinen. Suomalaisen yrityksen tulee antaa palkkatietoilmoitukset seuraavissa tilanteissa:

  • Ulkomailla työskentelystä maksettu tulo (ulkomailla ja Suomessa asuvalle henkilölle).
  • Ulkomailta Suomeen töihin tulevalle palkansaajalle maksettu tulo Suomessa työskentelystä.
  • Ulkomaisen konserniyhtiön maksama palkka ulkomailla työskentelystä, kun suomalainen työnantaja on lähettänyt työntekijän ulkomaille ja tämä on vakuutettu Suomessa.
  • Ulkomaan työskentelystä on sovittu vakuutuspalkka.
  • Lisätiedot pohjoismaisesta työskentelystä Verohallintoa varten.
  • Lisätiedot ulkomaan työskentelystä Verohallintoa varten (ns. kuuden kuukauden sääntö).

Suomalaisen työnantajan ilmoitusvelvollisuudet

Ulkomaisen työantajan ilmoitusvelvollisuuteen tulorekisteriin vaikuttaa se, onko yritys Suomessa yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Näissä tapauksissa kuitenkin palkkatietoilmoitus on aina annettava:

  • Suomessa työskentelevälle palkansaajalle maksetaan palkkaa, ja
    • tulonsaaja on vakuutettu Suomessa
    • tulonsaaja oleskelee Suomessa yli kuuden kuukauden ajan, vaikka hän ei olisikaan vakuutettu Suomessa
    • työntekijä on rajoitetusti verovelvollinen vuokratyöntekijä, ja työntekijän asuinvaltion ja Suomen välisen verosopimuksen mukaan Suomella on verotusoikeus palkkaan tai Suomen ja asuinvaltion välillä ei ole verosopimusta.
  • Ulkomailla työskentelevälle palkansaajalle maksetaan palkkaa, ja tulonsaaja on vakuutettu Suomessa.

Ulkomaan tilanteisiin liittyy paljon muistettavia asioita ja yksi on esimerkki on, että ulkomaisen yrityksen, joka vuokraa ulkomailta tulevan työntekijän Suomessa olevalle työn teettäjälle, on annettava tulorekisteriin Verohallintoa varten vuokratyöntekijän aloittamisilmoitus.

Ulkomaisen työnantajan ilmoitusvelvollisuudet

Kansainvälisissä tilanteissa tulot ilmoitetaan käyttäen samoja tulolajeja riippumatta siitä, onko tulonsaaja yleisesti vai rajoitetusti verovelvollinen. Tulot ilmoitetaan tulorekisteriin aina euroina. Jos suoritus maksetaan muuna valuuttana, se on muunnettava euroiksi käyttäen maksupäivänä voimassa olevaa EKP:n viitekurssia.

Tulorekisteri-ilmoituksissa tulee huomioida myös mahdolliset lisätietomerkinnät. 

  • Jos saaja on rajoitetusti verovelvollinen, on tulonsaajan tietoihin lisäksi merkittävä tieto tästä. 
  • Jos rajoitetusti verovelvollisen saamasta lähdeveron alaisesta tulosta on toimitettu ennakonpidätys lähdeveron sijaan.
  • Tulonsaajan lisätietona ilmoitetaan Ulkomailla työskentelevä henkilö, jos Suomessa vakuutettu henkilö työskentelee ulkomailla suomalaisen työnantajan lähettämänä. 

Suomalaisen työnantajan tulee antaa lisätiedot myös seuraavissa tilanteissa: 

  • avainhenkilölain mukainen palkka
  • rajakuntatyöstä maksettu palkka 
  • urheilijalle tai taiteilijalle maksettu palkka tai palkkio

Tulorekisteriin ilmoitettava lisätiedot kansainvälisissä tilanteissa

Kun suomalainen työntekijä työskentelee suomalaisen työnantajan palveluksessa ulkomailla alle kuusi kuukautta, palkka verotetaan Suomessa. Työnantaja toimittaa palkasta ennakonpidätyksen Suomeen, maksaa sosiaaliturvaan liittyvät maksut ja antaa normaalit tulorekisteri-ilmoitukset. Työntekovaltiolla ei yleensä ole verotusoikeutta. Jos työntekopaikka on Pohjoismaassa, työnantajan tulee antaa Verohallinnolle täytettynä lomake NT1-työskentelyn alkaessa. NT1-lomakkeella varmistetaan, että toisessa Pohjoismaassa ei vaadita veron ennakkoa.

Alle kuudeksi kuukaudeksi ulkomaille lähetettävä työntekijä

Tällöin palkkaan saattaa soveltua tuloverolain 77 §:ssä oleva verovapaussäännös eli niin sanottu kuuden kuukauden sääntö. Kun työnantaja jättää ennakonpidätyksen toimittamatta tulonsaajan palkasta, on työnantajan annettava tulorekisteriin tiedot ulkomaan työskentelystä NT2-tietoina.

Vähintään kuudeksi kuukaudeksi ulkomaille lähetettävä työntekijä

Yli kuuden kuukauden työkomennuksissa on huomioitava myös vakuutuspalkka, joka ilmoitetaan tulorekisteriin omana tulolajina. Vakuutuspalkka määrittää työkomennuksen aikaiset sosiaalivakuutusmaksut.

Vakuutuspalkka on määriteltävä, jos

  • työntekijä on lähetetty työkomennukselle Suomesta ulkomaille, tai
  • hän työskentelee samalle suomalaiselle työnantajalle useassa maassa, ja jos
  • työskentely ulkomailla jatkuu yhtäjaksoisesti yli 6 kuukautta.

Huomioithan myös, että etätyötä ulkomailla tehtäessä tulee työntekijälle määrittää vakuutuspalkka samoilla ehdoilla kuin lähetetyillä työntekijöillä. Lue lisää etätyöskentelystä ulkomailla EMUn blogista täältä

Vakuutuspalkka

Palkkatietojen ilmoittaminen tulorekisteriin kansainvälisissä tilanteissa vaatii tarkkuutta ja hyvää perehtyneisyyttä. Lisätietoja palkkatietojen ilmoittamisesta tulorekisteriin löytyy Verohallinnon ohjeesta täältä. Työnantajan tulee ottaa huomioon työntekijän verotusasema, verosopimukset, sosiaaliturvamaksut ja työskentelyjaksojen pituudet. Hyödyntämällä EMUn asiantuntijoita voidaan varmistaa, että palkkatiedot ilmoitetaan oikein ja ajallaan, mikä auttaa välttämään mahdolliset ongelmat ja sanktiot.

EMUn asiantuntijat apuna kansainvälisissä tilanteissa

Lue lisää artikkeleitamme

Palkanlaskenta kansainvälisissä tilanteissa – Mitä ottaa huomioon?
palkanlaskenta kansainvalisyys
Palkanlaskenta kansainvälisissä tilanteissa – Mitä ottaa huomioon?
Mitä on laadukas palkanlaskenta?
palkanlaskennan ulkoistus
Mitä on laadukas palkanlaskenta?
Onko tilitoimiston paikkakunnalla väliä? Ei, tässä miksi!
tilitoimisto helsinki, vantaa, espoo, turku
Onko tilitoimiston paikkakunnalla väliä? Ei, tässä miksi!
Nuoren työntekijän palkkaaminen – muista huomioida nämä asiat
nuoren tyontekijan palkkaaminen
Nuoren työntekijän palkkaaminen – muista huomioida nämä asiat